U mauzoleju porodice Karađorđević na Oplencu danas su uz najviše državne i vojne počasti sahranjeni kralj Petar Drugi Karađorđević, njegova supruga Aleksandra, majka Marija i brat Andrej, koji su umrli u izgnanstvu i u proteklih osam mjeseci vraćeni su u Srbiju.

sahranjeni clanovi porodice karadjordjevic

Polaganju zemnih ostataka pripadnika kraljevske porodice u kriptu, osim članova uže porodice Karađorđević, najviših crkvenih velikodostojnika i državnog vrha Srbije, prisustvovala je i visoka delegacija iz Republike Srpske, sa predsjednikom Miloradom Dodikom na čelu.

Dodik, kao i predstavnici državnog vrha Srbije i princ Alekdsandar Karađorđević, prije sahrane položili su vijence na kovčege u kojima su posmrtni ostaci članova kraljevske porodice.

Sahranom članova porodice Karađorđević ispunjena je želja kralja Petra Drugog da svi Karađorđevići koji su bili prognani za vrijeme komunizma budu vraćeni "u svetu srpsku zemlju".

U mauzoleju Karađorđevića sahranjeni su kralj Petar Prvi, kralj Aleksandar i osnivač loze vožd Karađorđe Petrović.

Neposredno nakon sahrane okupljenim građanima Šumadije, predstavnicima diplomatskog kora, te brojnih kraljevskih porodice iz Evrope i svijeta obratio se NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, ističući da uoči velikog pravoslavnog praznika Pedesetnice Bog ispravlja veliku nepravdu koju su ljudi učinili svetoj lozi Karađorđa.

U delegaciji iz Republike Srpske bili su potpredsjednici Vlade Nada Tešanović i Jasmin Komić, ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić, ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić.

Sahrani su, između ostalih, prisustvovali predsjedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, režiser Emir Kusturica i akademik Matija Bećković.

Kralj Petar Drugi bio je sahranjen u crkvi u Libertvilu u Ilinoisu, kraljica Aleksandra na kraljevskom groblju palate Tatoi, kraljica Marija na kraljevskom groblju pored zamka Vindzor, a kraljević Andrej na groblju manastira Nova Gračanica u Ilinoisu