NJegova svetost patrijarh srpski Irinej uz sasluženje 10 episkopa služi arhijerejsku litrugiju u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu za kralja Petra Drugog, kraljicu Aleksandru, kraljicu Mariju i kraljevića Andreja koji su umrli u izgnanstvu, a njihovi posmrtni ostaci su ove godine vraćeni u Srbiju.

opelenac svetu liturgiju sluzi patrijarh srpki irinej uz sasluzenje deset vladika srpske pravoslavne crkve

Arhijerejskoj liturgiji, poslije koje će uslijediti državna sahrana zemnih ostatatka kraljevske porodice, prisustvuje visoka delegacija iz Republike Srpske predvodđena predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Crkvenom obredu, kojim se odaje pomen članovima kraljevske porodice, prisustvuje državni vrh Srbije, predstavnici evropskih i svjetskih dvorova, diplomatskog kora.

Patrijarh Irinej je ranije, govoreći o "povratku Karađorđevića u otadžbinu", naveo da je ovim činom ispravljena istorijska nepravda i grijeh prema ocu Srbije - Karađorđu Petroviću.

Na platou ispred crkve Svetog Đorđa na Oplencu okupili su se brojni poštovaoci krune i porodice Karađorđević.

Na samom ulazu u crkvu u nepomičnom špaliru stoje mladići obučeni u crnogorsku, ličku i šumadijsku nošnju iz krajeva koje je kralj Petar ujedinitelj najviše volio.

milorad dodik predvodi delegaciju republike srpske na sahrani clanova porodice karadjordjevic na oplencu

Grad Topola praktično je prazan jer je, ko god je mogao, i došao na Oplenac.

Crkva Svetog Đorđa na Oplencu je zadužbina kralja Petra Prvog izgrađena u periodu od 1910. do 1912. godine. U crkvi ima 39 grobnih mjesta.

Kralj Petar Drugi bio je sahranjen u crkvi u Libertvilu u Ilinoisu, kraljica Aleksandra na kraljevskom groblju palate Tatoi, kraljica Marija na kraljevskom groblju pored zamka Vindzor, a kraljević Andrej na groblju manastira Nova Gračanica u Ilinoisu.