Herceg Novi, Crna Gora i region u maju 2016. godine dobiće turističko-hotelski kompleks koji će biti najveći ove vrste u Evropi.

predstavljen projekat buduceg kompleksa u kumboru

On se gradi na prostoru bivše kasarne u Kumboru čija je površina 241.695 kvadratnih metara, a dugogodišnjim zakupom Vlada CG ga je ustupila kompaniji Sokar na period od 90 godina. Investitor projekta vrijednog 258 milion evra je kompanija „Azmont“.

Detalje projekta koji liče na grad iz bajke „koji sjedi na kraju mora“, juče su predstavili izvršni direktor kompanije „Azmont Investments" Džejms Vilson i mendžeri izgradnje Tijana Čelik i Tijana Turković. Prema ovim najavama već početkom juna počeće rušenje 59 objekata bivše kasarne, a na tih 25 hektara površine od prvog septembra počinju radovi na izgrdnji “One & Only” hotel kompleksa. Otvaranje je predviđeno prvog maja 2016. godine, najavio je juče izvršni direktor kompanije “Azmont Investments” Džejms Vilson na prezentaciji projekta upriličenoj u kancelarijama ove kompanije u Herceg Novom.

"Grupa “One & Only” hotela je jedna od najviše rangiranih u svijetu i kad smo birali kompanije koje će nam voditi upravljanje bilo nam je važno da imaju veoma kvalitetne usluge kakve nisu viđene na Balkanu čime ćemo biti konkurenti najboljima u Evropi" -kazao je Vilson.

Cijeli kompleks podijeljen je na nekoliko cjelina u kojima će centralno mjesto, 16 metara uzdignut od ostalog zemljišta, zauzimati “One & Only Montenegro” hotel, koji će imati 110 soba, a najmanja će biti površine 65 kvadrata, zatim pješčanu plažu ispred koje će biti izgrađena tri ostrvceta.

"Ovo je trenutno najveći turistički projekat u Evropi i za njegovu realizaciju imamo puna finansijska sredstva. Luksuz i ekskluzivnost će biti naše premise koje će privlačiti visoko platežne turiste. Posao u Kumboru će biti lak jer je Boka Kotorska jedan od najljepših zaliva na svijetu, tako da već imamo 75 odsto pejzaža u koji moramo uklopiti naše objekte – kazao je Vilson. Pružićemo za sada neviđene usluge na Balkanu, a hotel ovakvog tipa biće na najvišem nivou, dodao je on.

Kompleks će imati apartmane, vile i spa centar koji će se prostirati na 3.000 kvadrata, spratnost objekata biće tri do četiri etaže, a arhitektura će se bazirati na mediteranskom stilu sa karakterističnim crvenim krovovima i kamenim fasadama. Planirana je izgradnja malih naselja na samoj obali, zatim velikog kompleksa za organizaciju konferencija i banketa za 1.000 ljudi, korporativnog smještaja, teniskih terena, domaćih i međunarodnih restorana i barova, kao i bulevari, plažni i kantri klubovi, luksuzne vile sa bazenima, a park i botanička bašta biće obnovljeni i uređeni. Unutar elitnog rizolta biće dosta vodenih površina. Svaka vila i apartman imaće svoj privatni bazen. Naselje će imati marinu sa vezovima. Tu su i mnogi drugi sadržaji koji će raditi cijele godiner jer je sve namjenjeno kongresnom elitnom turizmu, a važna stavka projekta je kongresni turizam sa mogućnostima smještaja 1000 učesnika raznih skupova. Rizolt će po Vilsonu podsjećati na Kotor sa dvospratnim kamenim kućama i sa puno zelenila. U “Azmontu” su počeli sa prebrojavanjem stabala, a kako su najavili, sva zdrava stabla oko 4000 vrsta biće sačuvana, a preostala zamjenjena novim sadnicama. Vilson je kazao da će 70 odsto rizorta biti otvoreno za javnost dok će hotel i plaža biti namjenjeni isključivo gostima.

menadzerski tim azmonta

U budućem kompleksu podrazumijeva se kvalitet koji imaju postojeći “One &Only” hoteli u svijetu, a prema riječima Vilsona glavno tržište za cijeli rizort biće prvenstveno lokalno, zatim iz regiona, a onda i iz svijeta.

Investicija koja je planirana na 258 miliona evra za osam godina vjerovatno će premašiti taj iznos ali će biti realizovana u mnogo kraćem periodu. Što se tiče radne snage "Azmont" ima već zaposlenih desetak ljudi, a do septembra će ih biti 150. Kada se konpleks završi biće zaposleno 1200 ljudi. Ova vjerovatno do sada najveća investicija turističkog tipa u Crnoj Gori biće velika šansa za posao za mnoga preduzeća i pojedince u Crnoj Gori i regionu. Svi oni koji ispunjavaju tražene zahtjeve dobiće šansu da se uključe u ovaj projekat.

Narednih mjeseci, investitor iza kojeg stoji Sokar ima obezbijeđena sredstva, i očekuje dozvole i saglasnost od opštine i nadležnih državnih institucija. Vilson je na jučerašnjem sastanku kazao da je hercegnovska lokalna zajednica “Azmontu” već izašla u susret. Već su dobili mogućnost da u Kumboru rekonstruišu zgradu bivše Vojne komande, gdje će za početak radova biti smješteno oko 150 arhitekata, inženjera, dizajnera i radnika.

Iz kompanije "Azmont" i juče su ponovili da garantuju očuvanje svih istorijskih spomenika koji se nalaze na ovom lokalitetu. Džejms Vilson je kazao da se sa punim uvažavanjem odnose prema spomeniku stradalim pilotima iz Boke, lansirnoj lampi pomorskog kapetana Miroslava Štumbergera i crkvi Sv. Nedjelje, kao i sa njenim izuzetno vrijednim baroknim detaljima i da su već preduzeli mjere na njihovoj zaštiti. "Postojeći istorijski objekti, ne mogu biti smetnja već samo kvalitet više u okviru kompleksa u Kumboru", smatra Džejms Vilson

“Azmontovoj” prezentaciji prisustvovali su: predsjednik hercegnovske opštine Dejan Mandić, savjetnik za investicije Vladimir Mračević i direktor lokalne Turističke organizacije Bogdan Kočetanović.

Predsjednik Mandić je poručio da je ovaj projekat veoma važan jer će pokrenuti ekonomski razvoj grada ali i cijelog Crnogorskog primorja. Kompanija “Azmont” već ima mali menadžerski tim u kome su ljudi iz Crne Gore. Do septembra će zaposliti 500 radnika, tokom izgradnje biće angažovano od 6 do 8 hiljada, a kada bude otvoren rizort će upošljavati oko 1. 200 ljudi.

Konkursi su otvoreni, a iz “Azmonta” pozivaju građane na poslovnu saradnju ali i da budu dio projekta kroz učešće na konkursu “Daj ime” tokom koga će odabrati ime cijelog rizorta, ali i trgova, ulica, botaničke bašte, parka, plažnog kluba, pijace. Za autore najboljih prijedloga predviđene su vrijedne nagrade.