Danas je Dan mladosti

Izvor: cdm.me Foto: Google.ba
TREBINJELIVE 25. 05. 2013. - 11:21h

Širom nekadašnje Jugoslavije i ove godine se obilježava Dan mladosti 25. maj, rođendan doživotnog jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita.

dan mladosti 25. maj

Kao i prethodnih godina, očekuje se da više hiljada poštovalaca Brozovog lika i djela obiđe njegov grob u Kući cvijeća i Muzej istorije Jugoslavije u Beogradu. Ispred Muzeja će svečano biti puštena u rad i obnovljena fontana „Mladost“, nakon što je godinama bila ugašena.

U selu Kumrovec u hrvatskom Zagorju, rodnom mjestu Josipa Broza Tita, ispred njegove rodne kuće, održaće se tradicionalna proslava Dana mladosti, pod sloganom „U mladosti je radost – u radosti je mladost“.

U vrijeme bivše Jugoslavije, svake godine na Dan mladosti, na velelepnoj sportskoj priredbi na stadionu JNA u Beogradu, Titu je najbolji omladinac uručivao štafetu sa željama za dug život i dobro zdravlje.

Ritual nošenja štafete trajao je pune 42 godine, od 1945. do 1987, po ideji omladine Kragujevca, čije je Odjeljenje za sport i fiskulturu osmislilo masovna omladinska štafetna trčanja širom Jugoslavije.

Prva štafeta mladosti pošla je iz Kumrovca, Titovog rodnog mjesta, a svake naredne godine ona je polazila iz drugog mjesta, iz druge republike, obilježavajući datume događaja iz istorije jugoslovenskih naroda i narodnosti.

Štafetne palice nošene su širom Jugoslavije, po nekoliko mjeseci, unaprijed utvrđenim maršutama, a najčešće su pravljene od drveta ili metala, dok im je zajednički element bila petokraka ili buktinja na vrhu.

Posljednji slet na stadionu JNA, za života Josipa Broza Tita, održan je 25. maja 1979. godine.

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja