Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pušten je iz mostarskog zatvora gdje je bio u pritvoru skoro mjesec dana, javio je dopisnik Srne.

zivko budimir pusten iz pritvora

Pred zatvorom ga je sinoć nešto prije 22.00 časa dočekalo pedesetak pristalica i članova porodice.

Budimir nije želio da komentariše da li njegovo hapšenje ima političku pozadinu.

On nije mogao da kaže da li će u ponedjeljak otići na posao, navodeći da će razmisliti o tome.

Budimir je naglasio da se dobro osjeća i pohvalio je pravosuđe BiH koje je, kako je rekao, dokazalo da je nezavisno i profesionalno.

"Osjećam se dobro. Ne bih komentarisao predmet, jer je jutro pametnije od večeri. Želim da zahvalim svima koji su mi dali podršku i koji su vjerovali u mene. Zahvaljujem i Ustavnom sudu koji je pokazao da pravosudni sistem BiH funkcioniše", rekao je Budimir.

On je dodao da će se i dalje ponašati kao i do sada. "Nadam se da ću bez ikakvih prepreka i dalje obaljati dužnost predsjednika Federacije BiH. Još ću razmisliti da li u ponedjeljak doći na posao. Sada trebam najprije provesti neko vrijeme s porodicom", naveo je Budimir.

On je naglasio da nema nikakvih saznanja da postoji neka organizovana kriminalna grupa. "Što se tiče pomilovanja, ja sam ih radio u skladu sa svojom savješću", rekao je Budimir novinarima.

Sud BiH donio je sinoć odluku o puštanju Budimira iz pritvora, nakon što je Ustavni sud BiH ranije prihvatio apelaciju Budimirovog advokatskog tima, kojom je zatraženo da Sud BiH preispita svoje rješenje o pritvoru pošto nisu postojali dokazi za Budimirovo pritvaranje.

Budimir je uhapšen 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja.

Nakon hapšenja određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužilaštvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca.