Narodna kuhinja koja djeluje pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, u saradnji sa Centrom za socijalni rad Trebinje, počela je da dostavlja hranu za socijalno ugrožene kategorije u Petrovom Polju.

narodna kuhinja trebinje

Šef Narodne kuhinje Predrag Jovanović Srni je potvrdio da je ovakav korak učinjen jer u tom dijelu grada ima mnogo onih kojima je neophodna ovakva vrsta pomoći, a koji zbog udaljenosti nisu u mogućnosti da dolaze po hranu.

Jovanović kaže da Narodna kuhinja trenutno ima 100 korisnika i da se taj broj ustalio u posljednjih godinu dana, navodeći da će i ukoliko bude više zainteresovanih moći da odgovore njihovim potrebama.

Iako je posljednjih godina Narodna kuhinja radila u otežanim okolnostima, jer se sama finasirala, Jovanović napominje da je sada situacija drugačija i da je njen rad stabilizovan, jer se iz budžeta Grada izdvajaju određena sredstva, kao i zbog dobre saradnje sa Centrom za socijalni rad, te razumijevanja pojedinih donatora.

Prema njegovim riječima, za pomoć u funkcionisanju Narodne kuhinje više razumijevanja imaju pojedinci nego preduzeća.

"Za normalno poslovanje Narodne kuhinje potrebno je oko 120.000 KM na godišnjem nivou, a iz budžeta Grada, za Narodnu kuhinju predviđeno je da se izdvaja po 5.000 KM mjesečno ili 60.000 godišnje", rekao je Jovanović i napomenuo da se kuvani obraci dijele jednom dnevno svakim radnim danom.

On je dodao da su korisnici Narodne kuhinje ranije bila starija i bespomoćna lica, ali da u posljednje vrijeme ima i određeni broj mlađih osoba koje nemaju posla, ni drugih izvora prihoda i prinuđeni su da traže ovaj vid pomoći.

Jovanović je podsjetio da je Narodna kuhinja ugroženom stanovništvu tokom praznika dijelila pojačane pakete hrane, te da će to činiti i ubuduće.

Narodna kuhinja koja djeluje pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj radi od 2003. godine i jedina je na području istočne Hercegovine.