Mještani sela Lučići i sutorinska parohija, koja pripada eparhiji Zahumsko-hecegovačkoj i primorskoj, i ove godine kod sabornog hrama svoje parohije, Svetog Nikole, proslavila je prenos moštiju Svetog Nikolaja.

Sveti Nikolaj Cudotvorac Mirlikijski proslavljen u Sutorini

Mošti su prenijete 1087. godine u italijanski grad Bari koji je tada bio pravoslavni. U prisustvu brojnih građana iz Sutorine i njihovih zvanica, Svetu liturgiju su služili nadležni paroh otac protojerej stavrofor Blagota Vasiljević i njegov gost protojerej stavrofor topljanski Rade Bubanja. Poslije Svete liturgije obavljeno je rezanje slavskog kolača, a potom je u prigodnoj besjedi prota Rade Bubanja, između ostalog, rekao, "Koliko god budemo čuvali ovu svetu Crkvu toliko ćemo vraćati zajam našim precima i toliko ćemo zaduživati naša buduća pokoljenja. Sveti Nikolaj Čudotvorac Mirlikijski je svetitelj koji je na današnji dan prenijet iz Mira Likijskog u grad Bari u Italiju, i zaista su se mnoga čuda desila kroz vjekove na njegovim moštima", rekao je on i dodao "Kažu da pola našeg roda slavi svetog Nikolaja, a drugo pola ide na slavu tako da svi mi koji se ovim imenom zovemo slavimo ovog čudotvorca. Neka ova krsna slava i naša molitva u sabranju, ljubavi  i vjeri, i u svemu dobrome bude na blagoslov jedinstva roda našega i dugovječnost našeg potomstva i plemena" –rekao je otac Bubanja.

Po već ustaljenom običaju i predanju u crkvenom dvorištu postavljena je trpeza ljubavi, gdje je sveštenstvo ostalo dugo sa narodom djeleći zajedničku duhovnu radost i družeći se do popodnevnih sati.