Kompanija „Sony” konačno je potvrdila da će zvanično predstaviti novu konzolu „Plejstejšn 4” 10. juna.

plejstejsn 4

 

Premijera će se održati u okviru sajma E3, najvećeg događaja kada je svijet video-igara u pitanju. Prodaja će najvjerovatnije početi tek pred Novu godinu.

U ponedeljak uveče „Sony” na svoju zvaničnu stranicu postavio je kratak video na kojem se ne može najbolje razaznati dizajn nove konzole. Japanski proizvođač je još 20. februara najavio da ćemo ove godine vidjeti novu konzolu i pokazao kako će izgledati četvrta generacija „Dual-šok” gejmpada.

Novi „Plejstejšn” se očekuje već nekoliko godina, pogotovo što je prethodna generacija stara već sedam godina. Takođe, Nintendo je već predstavio svoj „Vi ju”, dok se od Majkrosofta očekuje da uskoro otkrije „IksBoks 720”.

Stoga ne čudi što „Sony” očekuje puno od ove konzole i pravi posebnu atmosferu pred njeno lansiranje. Zanimljivo je da je najavljeno uvođenje kontrole glasom, makar za navigaciju kroz meni.

Konzola će imati procesor od osam jezgara iz kompanije AMD i jedan od najjačih grafičkih procesora. Takođe, snagu će dodatno crpiti iz osam gigabajta GDDR5 memorije.

Naravno, tu je čitač „blurej” diskova, dok se o kapacitetu hard diska još uvek licitira. Dobra stvar je i najavljena kompatibilnost sa „PS Vitaom”, kao i sa određenim pametnim telefonima, makar na nivou daljinskog upravljača.