Herceg Novi kao i cijela Crna Gora su danas obilježili 21. maj Dan nezavisnosti. U gradu pod Orjenom ovaj datum je bio u sjenci onoga što se dešavalo na Trgu Nikole Đurkovića.

pirs brosnan snima u herceg novom

Naime, u gradu na Jadranu "pali" su novi kadrovi filma "Novembarski čovjek", poslije jučerašnjeg prvog snimanja u Perastu. Prva zvijezda filma je irski glumac Pirs Brosnan. A doći do njega, to je danas bilo nemoguće. Niti su za to važile propusnice ni veze, jednostavno obezbjeđenje nije dozvoljavalo pristup trgu. Zatvorene su sve roletne na prozorima okolnih zgrada, a o snimanju onih važnih zvijezda nije bilo ni govora. Trgom su se kretali brojni statisti, a potpisnik ovih redova glumio je jednu takvu ulogu dok u trenutku snimanja Brosnana nije primjećen i ne tako nježno odstranjen ali sa izbrisanim snimkom i opomenom da pazi šta radi .

Sve je počelo jutros oko 5 sati kada su ti brojni statisti okupljeni i kada im je saopšteno da nema priče, komentara i naravno fotografisanja.

Američke filmadžije bile su glavne zvijezde, a najviše aplauza negdje oko 10 sati i 30 minuta dobio je Pirs Brosnan koji je izašao na scenu igrajući penzionisanog operativca CIA ali i američke predsjedničke kandidate. Odjeknulo je nekoliko filmskih pucnjeva ali sve to su nadomjestili i aplauzi čovjeku koji je bio obezbjeđen bolje nego ijedan državnik, a podsjetimo u Herceg Novi su u njegovoj novijoj istoriji boravili: Josip Broz Tito, Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i drugi predsjednici država i visoke zvanice. Ali takvog obezbjeđenja do sada nije bilo. Trg je ličio na malo vašarište, a na njemu nije mogla proći ni ptica. Domaće obezbjeđenje moglo se i proći, ali u crnim majicama nabildovane momke nije bilo moguće nadmudriti.

pirs brosnan snima u herceg novom

Što se snimanja tiče sve je juče počelo u Perastu. Sve nadzire reditelj Rodžer Donaldson. Nakon 12 sati rada u Perastu, otprilike isto toliko vremena, utrošeno je danas u Herceg Novom. Sutra je posljednje, treće snimanje, u Petrovcu.  Filmska ekipa zatim ide za Beograd.

Scenario za film je pisan po romanu „Nema špijuna“, Bila Grendžera, odnosno njegovoj osmoj knjizi iz serije “Novembarski čovjek“. Poznati agent 007 je jedan od koproducenata filma, dok sa srpske strane učestvuje kuća "Work in progress". Filmski akcionarski triler „začet“ je u Crnoj Gori“ i jedna skupa investicija sa astronomskim dnevnicama za običnog čovjeka je odrađena po planu. Perast, Herceg Novi i Petrovac će ostati u filmskim analima kao autentični, kulturni i prirodni pejzaži.

"Ovo je spektakl za Herceg Novi. Oko 200 statista su glumili i bili sastavni dio filma koji bi trebalo počekom 2014. godine da se pojavi u bioskopima" -rekao je danas Vladimir Žutković, sekretar sekretarijata za društvene djelatnosti u SO Herceg Novi. Film i gostoprimstvo ljudi koji su ga stvarali će se pamtiti i sa nestrpljenjem čekati da se vidi, zaključio je Žutković.

A do tada će se u Herceg Novom i Boki pričati o Pirs Brosnanu i onom što je njegov boravak predstavljao, ne samo na Trgu, nego i u Igalu kod Sportskog centra gdje je bio vozni park, ne baš jeftinog filmskog karavana, koji do sutra veče boravi u Crnoj Gori.