U okviru ovogodišnjeg konkursa za novinarsku nagradu "Srđan Aleksić", nagrade za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u BiH dobiće pet novinara.

novinarska nagrada srdjan aleksic

U kategoriji štampanih medija žiri je odlučio da dodijeli dvije prve nagrade i to novinaru lista "Oslobođenje" iz Bihaća Fahrudinu Benderu i novinarki "Slobodne Bosne" Danki Savić.

U kategoriji veb poratala prva nagrada biće dodijeljena novinaru portala novinar.me Mladenu Lakiću, a druga novinaru web portala RTRS-a Đorđu Vujatoviću.

Odlukom žirija ove godine neće biti dodijeljene nagrade u kategoriji radijskih priloga, dok će druga nagrada za TV prilog biti dodijeljena novinarki RTV Tuzlanskog kantona Enisi Alibalić.

"Nagrađeni tekstovi i prilozi govore o različitim marginalizovanim grupama u našem društvu, kao što su osobe sa invaliditetom, pripadnici LGBT populacije, povratnici i ratni veterani i na afirmativan i angažovan način skreću pažnju na probleme sa kojima se ove grupe susreću", saopšteno je iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

Na ovogodišnji konkurs za novinarsku nagradu "Srđan Aleksić" stiglo je 10 televizijskih i radijskih priloga i 21 veb i novinski tekst.

Dodjelu nagrada Helsinški parlament građana Banjaluka i Fondacija CURE iz Sarajeva organizovaće 31. maja u Sarajevu.

Novinarska nagrada "Srđan Aleksić" dodjeljuje se za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u BiH, a ustanovljena je u okviru projekta "X-Pres", koji se realizuju uz podršku EU, i čiji cilj je poboljšanje položaja marginalizovnih i ranjivih grupa u društvu putem zajedničkih akcija nevladinog sektora i medija.

Sponzor novinarske nagrade "Srđan Aleksić" je kompanija "M:tel".
SRNA