Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić poručio je da će zdravstveni sistem Srpske funkcionisati i u budućnosti i istakao da u zdravstvene ustanove na prvo mjesto treba staviti kvalitet rada.

slobodan stanic o zdravstvu

Stanić je istakao da je potrebna reforma Fonda zdravstvenog osiguranja, kao i uvođenje određenih akciza na alkohol i duvan, te na autoodgovornost.

"Potreban je konstruktivan rad svih zdravstvenih ustanova i zaposlenih u njima", rekao je Stanić sinoć za RTRS.

Stanić je podsjetio da je 2009. godine došlo do "zaravnavanja" rasta prihoda u zdravstvu, ali da je nastavljen rast prava korisnika zdravstvenih usluga, tako da je već tada nastao debalans između prihoda i rashoda.

On je naveo da su prošle godine na recept izdati lijekovi u vrijednosti 73 miliona KM, da je u Fondu zdravstvenog osiguranja za tu namjenu planirano 56 miliona KM, a ta razlika pala je na teret zdravstvenih ustanova.

Stanić je najavio i da će ljekari specijalisti propisivati generičke lijekove, a da će se farmaceutske kuće "morati boriti na tržištu za te lijekove".

Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske Darko Tomaš istakao je da hitno treba biti riješeno pitanje obezbjeđenja još jednog stuba finansiranja.

On je istakao da 83 odsto prihoda ovog fonda dolazi od doprinosa, koje uplaćuje samo 35 odsto od ukupnog broja osiguranika Fonda.

Tomaš je rekao da je u Srpskoj izdvajanje za zdravstvo oko 200 evra po glavi stanovnika i da je ono najniže u okruženju, te da prosječni doprinos po zaposlenom iznosi 170 KM, a po penzioneru 3,11 KM.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Miodrag Femić rekao je da je sve što se dešavalo unazad pet godina u zdravstvenom sistemu govorilo da će dovesti do situacije u kojoj se sada zdravstvo nalazi.

Predsjednik Granskog sindikata radnika zdravstva Srpske Milenko Granulić postavio je pitanje odgovornosti svih onih koji su doveli zdravstvo u sadašnju tešku situaciju.

Vršilac dužnosti direktora banjalučkog Kliničkog centra Duško Račić naveo je da obaveze ove zdravstvene ustanove prema dobavljačima iznose oko 50 miliona KM, prema radnicima su obaveze veće od 13 miliona KM, dok je ukupno zaduženje Kliničkog centra 135 miliona KM.

Direktor bolnice "Kasindo" Slavko Ždrale uputio je poziv da se svi potrude da ova ustanova "stane na noge", dodavši da je u toku izrada studije izvodljivosti za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu.