Postavljanjem kamen temeljca, juče u Oblatnom na Luštici, simbolično je započeta izgradnja kompleksa Luštica bej.

postavljen kamen temeljac za lusticu bej

 

Prve lopate betona su „sasuli“: Ministar održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Branislav Gvozdenović, izvršni direktor ekipatsko-švajcarskog Orakoma Gerhard Nislejn, direktor belgijske kompanije „Besiks“ koja izvodi radove i predsjednik opštine Tivat Miodrag Kankaraš.

„Ovo je projekat započet 2009. godine i kod svih nas izaziva ozbiljna i velika očekivanja. Projekat koji u narednu deceniju treba da isprovocira preko milijardu evra i da obezbijedi porast našeg turizma i ekonomije, i stvori novu energiju na ovom prostoru. On će uvesti ozbiljnu evropsku praksu i na taj način omogućiti da Crna Gora, a posebno Tivat budu prepoznati na svjetskoj mapi kao najbolja turistička destinacija", kazao je na konferenciji za novinare Branislav Gvozdenović.

Prva faza grada, na obali dugoj 35 kilometara, koštaće investitora od 25 do 30 miliona evra. Juče je saopšteno da je prošle godine prodato 55, a juče još 12 stambenih jedinica. Najniža cijena koštanja je 162 hiljade evra. Investitori koji će graditi hotele visokog ranga biće oslobođeni komunalija, a kako se juče čulo investitori će do kraja godine podnijeti zahtjeve za dozvolu za gradnju marine i golf tererna.

"Opština Tivat stvara dobar poslovni ambijent i plansku dokumentaciju. U svemu ovome ne zaboravljamo potrebe grada", bila je juče poruka Miodraga Kankaraša predsjednika opštine Tivat.

Gerhard Nislajn izvršni direktor „Orakoma“ se prvo izvinio za dosadašnje kašnjenje naglasivši „Budite sigurni mi krećemo ozbiljno da gradimo i sve će biti ubrzana gradnja. Prije tzv., arapskog proljeća 2011. godine, imali smo znatno veći promet ali je uslijedila finasijska kriza i naša kompanija ima 500 miliona evra kapitala u Omanu i ne možemo da ih refinansiramo. Zato nam je bilo potrebno malo više vreme za ove poslove u Crnoj Gori", rekao je on i dodao "Trenutno radimo na 6-7 projekata u svijetu, neki su veći, neki manji ali entuzijazam ovog tima u Crnoj Gori je nevjerovatan", zaključio je Nislajn dodavši da prve goste u novom kopleksu očekuju početkom 2015. godine.

Izvođač prve faze radova belgijski „Besiks“ najavio je uposlenje lokalnih preduzeća.