Širom Hrvatske danas su otvorena birališta: ukupno 3.758.638 birača u Hrvatskoj birat će općinske načelnike, gradonačelnike i župane te članove lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela– njih ukupno 9576 na period od četiri godine.

lokalni izbori hrvatska 2013.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) birat će se 20 župana, gradonačelnik Zagreba (grada koji ima i status županije) te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici.

Jutros su se i u susjednoj Dubrovačko- neretvanskoj županiji otvorila birališta a birališta su otvorena u 7 te se zatvaraju u 19 sati. Bez sumnje najzanimljivija i najneizvjesnija izborna bitka svakako će se voditi za gradonačelnika Dubrovnika. Za tu se prestižnu funkciju natječe se sedam kandidata među kojima je i jedna žena:

Teo Andric izbori dubrovnik 2013 Teo Andrić

Teo Andrić (koalicija Hrvatska demokratska zajednica, Hrvatska stranka prava dr Ante Starčević i Hrvatska socijalnolibelana strranka), Matko Bupić (Hrvatski laburisti), Marija Delija (nezavisni kandidat), Niko Šalja (koalicija Socijaldemokratska partija Hrvatske, Hrvatska stranka umirovljenika, Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske), Pero Vićan (Dubrovački demokratski sabor), Andro Vlahušić (koalicija Hrvatska narodna stranka, Hrvatska seljačka stranka i Stranka hrvatski umirovljenika i seniora) i Vjekoslav Vierda (stranka Dubrovnik regija).

Politički analitičari drže kako je nemoguća misija kako bi bilo koji kandidat već u prvom krugu osvoji više od 50 posto glasova i time pobjedio te predviđaju kako će se u drugi krug vjerojatno plasirati aktualni gradonačelnik Vlahušić i kandidat desne koalicije Andrić. Ipak, borba za ulazak u Gradsko vijeće bit će vrlo neizvjesna jer je prijavljeno 11 lista sa po 25 kandidata te mnogi predviđaju kako bi nezavisna lista „Srđ je naš“ mogla mnogima „pomrsiti račune“.

Andro Vlahusic izbori Dubrovnik 2013 Andro Vlahušić

Za županiju je neizvjesnost mnogo manja; tu su samo četiri kandidata za župana i 7 lista s po 25 kandidata a najoz biljniji kandidati su aktualni župan Nikola Dobroslavić (HDZ) i kandidat lijeve koalicije Mirko Duhović (SDP).

Posebno je zanimlivo da je ovaj put kampanja trajala relativno kratko i pamtit će se kao najkorektnija od sada. Ništa manje nijke zanimljiv podatak kako skoro ni jedan jedini put nitko od kandidata na predizbornim skupovima nije uopće spomenuo susjede u BiH te Crnoj Gori a glavne teme su Pelješki most (BiH je uglavnom samo u tom kontekstu spominjana) te golf na Srđu (u tom je kontekstu spominjana Ivanica) i komunalni problemi (ponovno Ivanica i to zbog zbog pojačane izgradnje i neriješene kanalizacije). Do podne je glasalo samo 15 posto Dubrovčana što je zapravo dvostruko više nego prije mjesec dsana kada su bili izbori za Europarlament ili prije 15 dana kad je bio referendum o sudbini golf resorta na Srđu.

Od ponoći je izborna šutnja, a za njezino kršenje predviđene su visoke kazne. Kazna za povredu izborne šutnje za fizičku osobu iznosi  3.000 kuna, za kandidata na izborima od 10 do 30.000 tisuća kuna.