Ikona Petra Drugog Petrovića NJegoša danas je svečano unesena u Cetinjski manastir, čime je na nivou Mitropolije crnogorsko-primorske 19. maj ustanovljen kao datum praznovanja NJegoša kao svetitelja Crkve Božje.

Cetinje: Njegos proglasen za sveca

NJegoš je na ikoni predstavljen u arhijerejskim odeždama, u desnoj ruci drži lovćensku crkvu Svetog Petra Cetinjskog, a u lijevoj svitak sa stihovima iz "Luče mikrokozma" posvećenim Hristu.

Svetu arhijerejsku litrugiju tim povodom služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom Mitropolije i Eparhije buenosairesko-centralno-južnoameričke, saopštila je Svetigora pres.

Mitropolit Amfilohije rekao da je Petar Drugi Petrović NJegoš na svojoj prvoj ikoni s pravom nazvan Lovćenskim tajnovidcem.

"Sve ono što je vidio Sveti novi Petar Drugi Petrović NJegoš - Lovćenski tajnovidac, ispunjeno je najdubljim viđenjem i saznanjem, a to je viđenje slova predvječnoga Oca kroz koga je sve postalo. To je on i zapisao u svom zavještanju", rekao je vladika Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je istakao da je NJegoševo djelo ispunjeno dubokom nadom u besmrtnost i vječnost čovjekovu.

"Niko na ovom jeziku, a bojim se ni na nekom drugom evropskom jeziku nije napisao tako duboko svjedočanstvo o besmrtnosti ljudskoga bića kao što je to uradio sinovac Svetoga Petra Cetinjskog, njime nadahnut i vaspitan", naglasio je mitropolit Amfilohije.

On je naveo da veličina Petra Drugog Petrovića nije u tome što je bio vladar i najbolji pjesnik srpskog jezika, nego u tome što je svjedok da "nad svom ovom grdnom mješavinom umna sila toržestvuje".

"Nadam se da će to shvatiti i oni koji, iako vole NJegoša, to ne shvataju", poručio je mitropolit Amfilohije.