Nikolina Petrović iz Bijeljine, učenica petog razreda Osnovne škole "Sveti Sava", pobjednica je trećeg Republičkog takmičenja iz vjeronauke, koje je danas održano u Petropavlovom manastiru kod Trebinja.

republicko takmicenje iz vjeronauke petropavlom manastir kod trebinja

Drugo mjesto zauzela je Marica Milosavljević, učenica "Prve Osnovne škole" iz Srebrenice, a treće Branko Pavković, učenik Osnovne škole "Desanka Maksimović" iz Laktaša.

Četvrto mjesto u konkurenciji 20 učenika iz Republike Srpske zauzela je Anastasija Spremo iz Trebinja.

Inspektor vjeronauke u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, sveštenik Siniša Šarenac rekao je Srni da je cilj takmičenja da se djeca i vjeroučitelji druže i upoznaju pravoslavne svetinje, kao i da se promoviše pravoslavna vjeronauka.

"Ovo je Sabor djece i vjeroučitelja i najbitnije je da su oni zadovoljni i srećni i da prepoznaju prave ljudske vrijednosti", rekao je Šarenac, koji je zahvalio igumaniji Pavli i sestrama iz Patropavlovog manastira koje su bile dobri domaćini i pokazale veliku ljubav prema djeci.

Pobjednik takmičenja Nikolina Petrović rekla je da je posebno srećna što je pokazala zavidno znanje baš iz vjeronauke, jer je to predmet koji mnogo voli da uči.

nikolina petrovic bijeljina vjeronauka takmicenje

"Vjeronauka me posebno interesuje, jer nije potrebno da je učim napamet, već s razumijevanjem i smatram da i djeca i odrasli treba da znaju mnogo o temama iz ovog predmeta", ističe Nikolina.

NJen vjeroučitelj Milena Milovanović napominje da Nikolina učestvuje na bogosluženjima i da se upravo o tome uči u petom razredu. Ona je istakla da su učenici veoma zainteresovani za ovaj predmet.

Da je vjeronauka specifična, objašnjava Milovanovićeva, govori i radost i raspoloženje djece koja su se takmičila, jer su na taj način pokazala da nisu pod stresom bez obzira koje su mjesto zauzeli.

Radost druženja djece i vjeroučitelja upotpunilo je i krštenje jedne od takmičarki Andreje Trklje iz Sokoca koja je izrazila želju da se krsti u prelijepom Patropavlovom manastiru, a za kumu je izabrala školsku drugaricu.

Za sve učenike i njihove učitelje u manastiru je upriličen zajednički ručak, nakon čega je organizovan obilazak manastira u Trebinju, hercegovačke Gračanice i Sabornog hrama.

Takmičenje je organizovala Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Pedagoški zavod Republike Srpske, a pomoć je pružio i obezbijedio poklone Katihetski odbor Srpske pravoslavne crkve u BiH.