Trebinje od danas čistije – Održana akcija „Očistimo zemlju za jedan dan“

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 18. 05. 2013. - 16:28h

Danas je u Trebinju sprovedena ekološka akcija “Let’s do it – očistimo zemlju za jedan dan”, koju je organizovala NVO Centar za održivi razvoj i ekologiju “CORIE” u partnerstvu sa Gradom Trebinjem.

akcija ocistimo plenetu za jedan dan odrzana u trebinju

Koordinator akcije mr Aleksandar Vukanović rekao je da se pozivu na akciju odazvao veliki broj stanovništva i članova brojnih udruženja građana: Crveni krst, pripadnici Civilne zaštite, radnici Komunalnog preduzeća, Vatrogasna jedinica, sportsko ribolovno društvo i učenici osnovnih i srednjih škola. Prije početka akcije vođe grupa pročitali su upustva, instrukcije za skupljanje otpada, da bi svaki rizik sveli na najmanju moguću mjeru.

Ovom akcijom planirano je da se očisti i urede tri lokacije:

  • Priobalje od Bregovačkog bazena do kanala Rastoci i do mosta Iva Andrića
  •  Šetalište i obalu Ćatovića kraka rijeke Trebišnjice
  • I treći dio od Bregovačkog bazena ka Zasad polju

Organizatori na nivou BiH i Republike Srpske su NVO „Ruke“ iz Sarajeva i „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, koji su nam nabavili rukavice i kese za sakupljanje otpada, dok je grad Trebinje obezbijedio piće i hranu za učesnike akcije tj. volontere.

akcija ocistimo plenetu za jedan dan odrzana u trebinju

Akciju podržava Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Fond zaštite životne sredine Republike Srpske.

Ciljevi ove akcije su:

  •  Ukloniti iz prirodnog okruženja veliku količinu smeća;
  •  Uključiti veliki broj volontera i volonterki
  •  Napraviti upotpunjeni registar svih ilegalnih deponija smeća koji će se odnositi na teritoriju grada Trebinja i šire Republike Srpske, da bi se lakše i bolje mogle planirati akcije;
  •  Uključiti veliki broj volontera i volonterki;
  • Podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine;
  • Napraviti funkcionalnu mrežu nevladinog i vladinog sektora, privrednih subjekata i stanovništva, škola, fakulteta, akademske zajednice, medija i drugih subjekata koji će nastaviti zajednički sarađivati i na drugim ekološkim akcijama u kontinuitetu, tj. poslije završetka ove volonterske akcije.

akcija ocistimo plenetu za jedan dan odrzana u trebinju

akcija ocistimo plenetu za jedan dan odrzana u trebinju

 

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja