Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obustavilo je istragu protiv ratnog gradonačelnika Trebinja, Božidara Vučurevića, koji je bio osumnjičen za zločine protiv čovječnosti u dijelu koji se odnosi na progon Bošnjaka od 1992. do 1995. godine u Trebinju.

tuzilastvo BiH obustavilo istragu protiv Bozidara Vucurevica

Kako saznajemo, istraga je obustavljena zbog nedostatka dokaza, a Tužilaštvo BiH je zasjedalo 09. maja i donijelo tu odluku.

Vučurević je za portal TrebinjeLive istakao da se nepristrasno Tužilaštvo BiH ovaj put, prema njemu, ponijelo korektno. “Imam papire i dokumenta iz perioda rata i oni su dokazali da je Trebinje jedini grad u BiH gdje nije bilo međunacionalnih sukoba”, rekao je Vučurević, napominjući da su muslimani iz Trebinja otišli bezbjedno i da je svaki, koji je to tražio, dobio propusnicu u kojoj je pisalo da može napustiti grad, odnosno u njega se vratiti kada se za to stvore uslovi. “Njihov posljednji grupni odlazak, koji je nastupio nakon naređenja iz vrha Stranke demokratske akcije /SDA/, pratile su visoke mjere bezbjednosti, i mislim da to nije nigdje zabilježeno”, kaže Vučurević i dodaje da su u ovoj sramoti, u podizanju optužnice, sedamdeset i tri trebinjska muslimana na listi za svjedoke , i kako kaže, tu je najviše onih kojima je lično pomogao da bezbjedno napuste Trebinje. “Veoma sam razočaran njihovim postupkom. I pored ovoga, i sutra bi im pomogao ako bi nešto tražili, iako to ne zaslužuju”, istakao je on i dodao “Trebali su reći istinu, a ne da se pojave kao svjedoci o navodnim ratnim zločinima. Pominju se logori u Trebinju kojih nikada nije bilo, prebijanja, silovanja, ubistva… tako je monstruozno to predstavljeno”. On objašnjava da je 412 muslimana bilo u Trebinjskoj ratnoj brigadi i da oni nisu bili mobilisani, kako ga sada optužuju. “Iz Mostara je prekomandovan Islam Zulović, kapetan prve klase, za glavnog čovjeka mobilnog organa. Pridodaju mu se, kao pomoćnici, Trebinjac Mirsad Galijatović i Vido Soko, Hrvat iz Ravnog. Ovo pokazuje i dokazuje da u tadašnjem organu za mobilizaciju nije bilo niti jednog Srbina, već dva muslimana i jedan Hrvat”, kaže Vučurević u izjavi za TrebinjeLive i pita se ‘Otkud njima pravo da kažu da su nasilno mobilisani, kad su njihovi ljudi pisali pozive’. On još dodaje da je sačuvao  dokumentaciju vezanu za gore navedeno i da ih je pokazao i u Sarajevu i u Hagu. “Ona će biti veoma važna za pravu istinu. U budućnosti imam namjeru da je pretočim u jednu knjigu, koja će biti svjedok ovog krvavog razmeđa između dva vijeka”, kaže on.

Ako smo bili komšije i želimo ponovo da budemo, tužno je da se sedamdeset i tri muslimana kojima je, kako kaže, davao propusnicu, pasoše, pratnje, sada pojavljuju kao svjedoci, da optuže njega i Trebinje.

Sa Božidarom na listi se nalazi ukupno 52 imena, koja su neosnovano osumnjičena. “Oslobađajući mene optužbi, i oni će biti oslobođeni daljeg ispitivanja”, tvrdi Vučurević.

Izvjesni Rokolj je zahtijevao preko štampe, odnosno sredstava informisanja, da se napiše knjiga o zločinima u Trebinju, kojih, kako kaže Vučurević, nije bilo. “Tu sramnu knjigu je napisao Ismet Sadović, član kriznog štaba i član ratnog predsjedništva. On ju je satkao od laži, a prouzrokovanu mržnjom prema srpskom narodu, i ona je uzeta kao glavni povod da se pokuša podići optužnica”, kaže u izjavi za TrebinjeLive Božidar Vučurević, ratni gradonačelnik Trebinja i otkriva da sprema knjigu o “pravoj” istini tokom rata u gradu na Trebišnjici. “Opisaću početak rata, zatim kako je tekla mobilizacija, Dubrovačku Republiku…Tu će biti i članci koji su objavljeni u jednom hrvatskom glasniku. Jedan od tih članaka je “Crni dani Dubrovnika”, u kome je napisano da nema noći da se ne dogodi neki zločini nad Srbima Hercegovcima, Srbima Crnogorcima, itd. Sve će ovo ući u moju novu knjigu”, otkriva za TrebinjeLive Božidar Vučurević.

Svemu ovome treba dodati da je Vučurević, 13. aprila 2002. god., odgovarao u kancelariji Haškog tribunala za navodne ratne zločine. Saslušavala su ga dvojica tužilaca i nisu našli nikakve elemente po kome bi podigli krivičnu prijavu, odnosno tražili njegovo hapšenje. Vučurević je hapšen i u Srbiji, ali je, kako otkriva za TrebinjeLive, prije par mjeseci dobio obavještenje Apelacionog suda iz Beograda u kome mu je saopšteno da se protiv njega povlači tužba sa obrazloženjem da je optužnica hrvatskog pravosuđa prazna i da ništa ne dokazuje. Tužba u Hrvatskoj je još na snazi, i kako kaže, u Hrvatsku će onda kad se nje poželi.