Defileom kroz Igalo i svečanim programom u Institutu Igalo, juče je stotinjak norveških pacijenata, zajedno sa svojim domaćinima proslavilo 17. maj - Dan ustavnosti Kraljevine Norveške.

proslava dana ustavnosti kraljevine norveske u igalu

Ovaj datum se u toj skandinavskoj zemlji slavi od 17. maja 1814. godine, kada je izglasan norveški ustav koji je i danas na snazi. Poslije intoniranja himne dvije zemlje izveden je kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali članovi KUD-a „Ilija Kišić“ iz Zelenike i Mjesna muzika iz Đenovića.

Pozdravljajući svoje zemljake i druge goste, Tourn Hostaker, glavna sestra norveškog programa u Institutu, rekla je da je ponosna što svoj praznik i ove godine proslavlja u Igalu i da se u ovoj sredini osjeća kao kod kuće, a to upravo govori o gostoprimstvu koje Norvežani imaju u Igalu i Crnoj Gori.

„Uvjeren sam da se u Igalu u Mediteranskom zdravstvenom centru i u našoj Boki osjećate kao kod kuće, i da vam naša klima i usluge koje vam nude u Institutu pomažu u liječenju i odmoru. Raduje me da ovaj veliki datum iz vaše istorije proslavljamo zajedno na toplom Mediteranu - ovdje u Igalu, i želim vam da se osjećate prijatno kao u svojoj zemlji i među svojima“ - kazao je u pozdravnom govoru predsjednik opštine Herceg Novi Dejan Mandić.

norvezani u institutu u igalu

Već nekoliko decenija proslavljamo ovaj praznik kao svoj. Igalo i Norvešku ne vezuje samo 37-godišnja saradnja u liječenju noveških pacijenata, već i trajna prijateljstva koja su u međuvremenu nastala. Nadamo se, iako ste daleko od svoje kuće i porodice, da se ne osjećate usamljeno već da ste osjetili toplinu dobrodošlice u ovom svečanom trenutku za vas “- poručio je na svečanosti izvršni direktor Instituta „Dr SimoMilošević", Zoran Kovačević.

Podsjećamo, Norvežani su prvi put u Igalo došli 1976. godine i mnogi od njih se godinama vraćaju. Oni su i najmnogobrojni inostrani gosti u Institutu, a saradnja između ove zdavstveno-turističke ustanove u Igalu i norveške vlade, koja o trošku države šalje svoje sunarodnike u Igalo, traje 37 godina. U tom periodu kroz ovu zdravstvenu ustanovu prošlo je skoro 50.000 Norvežana kojima je bilo potrebno liječenje ili rehabilitacija.