Na 11. Regionalnoj konferenciji turizma i eno-gastronomije održanoj u Beogradskom Sava centru „Podrumi Vukoje 1982“ su proglašeni najboljom vinarijom u Jugoistočnoj Evropi.

vinarija vukoje najbolja u jugoistocnoj evropi

Region Jugoistočne Evrope ima dosta dobrih vinarija iz Hrvatske, Slovenije, Grčke, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Mađarske,... ali pravi predvodnik svih njih i najbolja vinarija ipak dolazi iz Trebinja, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine što predstavlja veliku čast i ponos ne samo za Podrume Vukoje već i za čitavu državu. Najveća koncentracija kvaliteta i konkurencija od svih industrija u regionu je upravo u vinogradarskoj i vinskoj industriji, te ova nagrada predstavlja poseban uspjeh. U prilog ovoj nagradi dolaze ocjenjivanja i priznanja iz prethodne godine kao što su:

  • Vukoje Vranac nosilac zlatne medalje iz Splita,
  • Takođe najbolje vino u Novosadskom magazinu „Wine & Fine“ ocjenjen sa 92 poena kao najbolje ikada ocijenjeno vino od sorte vranac je Vranac Vukoje Rezerva,
  • Možda jedno od najvećih priznanja i najbolje ikada ocijenjeno vino iz Jugoistočne Evrope sa 4 i po zvjezdice od mogućih 5 u Beogradskom „Putu vina“ je Carsko vino Vukoje;
  • Tribunia Cabernet Sauvignon je nabolje ocijenjen na ocjenjivanju u Bergamu (Italija) sa zlatnom medaljom i priznanjem „Premio della Stampa“,
  • Najpoznatija vinska novinarka u svojoj novoj knjizi koja je nazvana „Vinskom biblijom“ – „Wine & Grapes“ uvrstila Vranac Vukoje kao najbolje vino od te sorte na svijetu,
  • Najpoznatiji vinski vodič Hugh Johnson je uvstio Žilavku i Vranac Vukoje kao preporučene etikete iz ovoga regiona za najbolje vinske karte.
Sve ovo su prepoznali i vinski hodočasnici (njih preko 20.000) koji su u proteklih pola godine posjetili turističke objekte vinarije Vukoje: Vinogradareva kuća na Carskim vinogradima, slow food restoran&vinoteka Vukoje, degustaciona sala. Upravo radi sve većeg broja posjetitelja i zaljubljenika u vrhunska vina, Podrumi Vukoje ove gosine otvaraju i prvu Vinsku galeriju na ovim prostorima kapaciteta 500 osoba gdje će posjetioci moći uživati u raznim sadržajima kao što su degustacije, prezentacije, promocije vina, edukacije sa stručnim osobljem somelijerima, agrnomima, tehnolozima i enolozima koji vode ove programe.

vinarija vukoje najbolja u jugoistocnoj evropi

“Podrumi Vukoje 1982” već treću deceniju se bave ograničenom proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića. Vinarija se oslanja na moderne tehnologije, kontrolisane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim “barrique” bačvama u podrumima 8 metara ispod zemlje. Proizvodnja je isključivo usmjerena na kvalitet što pokazuju i mnogobrojna priznanja iz zemlje i inostranstva. Dobitnici su preko 100 zlatnih medalja na svim sajmovima regiona (Beograd, Zagreb, Novi Sad, Split, Vršac,...) kao i na poznatim smotrama u Milanu, Briselu, Parizu, Ženevi, Pragu i Bergamu za kvalitet svojih proizvoda. U ovom podrumu je proizvedeno i prvo pjenušavo vino u Republici Srpskoj koje je rađeno tradicionalnom metodom kojom se prave najkvalitetnija pjenušava vina svijeta.

U sklopu vinarije nalazi se i profesionalna Vinska galerija sa panoramskim pogledom na grad i vinograde, a u našem restoranu “Vukoje 1982” ćete doživjeti pravo vjenčanje tradicionalnih hercegovačkih jela i vrhunskih vina ovog iz podruma. Dobitnici smo “Zlatne povelje” za vinski turizam na 43. Novosadskom sajmu turizma. Predvodnici smo novog talasa vinskog turizma u Istočnoj Hercegovini što pokazuje veliki broj posjetioca iz cijelog svijeta (ambasada, vladinih i nevladinih organizacija, istaknutih zvaničnika iz zemlje i inostranstva, vrhunskih sportista, izletnika, ljubitelja vina,...)

Podrumi “Vukoje” posjeduju sopstvene vinograde na 2 lokaliteta (Carski Vinogradi Ušće i Vinogradi Zasad polje) u ukupnoj površini od 30 ha na kojima su zasađene autohtone i internacionalne sorte vinove loze.