Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske raspisalo je danas konkurs za dodjelu stipendija Fonda "Dr Milan Jelić" za studente univerziteta u Srpskoj i BiH, te univerziteta u inostranstvu u akademskoj 2012/2013. godini.

raspisan konkurs za stipendije fonda dr Milan Jelic

Ministar nauke i tehnologije Srpske Jasmin Komić izjavio je da će konkurs, po kojem će biti dodijeljeno 85.000 KM, biti otvoren u narednih mjesec dana.

On je rekao novinarima da će po ovom konkursu biti dodijeljeno sedam stipendija studentima drugog ciklusa studija i pet stipendija studentima trećeg ciklusa studija koji studiraju na domaćim i stranim univerzitetima.

Komić je naveo da godišnji iznos jedne stipendije studentima drugog ciklusa iznosi 5.000 KM, a godišnji iznos stipendije studentima trećeg ciklusa 10.000 KM.

Ukupan godišnji fond za stipendiranje studenata drugog i trećeg ciklusa iznosi 175.000 KM.

"Ovo je drugi konkurs za dodijelu stipendija studentima drugog i trećeg ciklusa studija za akademsku 2012/2013. godinu. Prvi je bio objavljen u oktobru prošle godine kada smo dodijelili osam prestižnih stipendija studentima drugog ciklusa i pet stipendija studentima trećeg ciklusa studija", podsjetio je Komić, naglasivši da ovo predstavlja "investiciju za budućnost".

Osim opštih uslova za dobijanje stipendija u kojima se, između ostalog traži da je kandidat državljanin BiH/Republike Srpske i da je u prethodnom ciklusu imao prosječnu ocjenu najmanje 9,5, te da nije obnovio nijednu godinu, data je mogućnost i za dodatne bodove.

Oni se mogu ostvariti na osnovu naučnog i inovatorskog angažmana u vidu objavljenih naučnih radova na domaćim i međunarodnim skupovima, časopisima, osvojenim nagradama, prihvaćenim patentima i slično.

Do sada je iz Fonda "Dr Milan Jelić" dodijeljeno ukupno 107 stipendija.