Nevjesta Jadrana kao i cijeli svijet, danas je bila u znaku mladosti. Maturanti u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu su zaplesali tačno u podne i na taj način zašli u zrelost.

ples maturanata tivat

Na obali Pina u Tivtu ispred školskog broda Jadran uz zvuke Štrausove kvadrile, 49 plesnih parova tivatskih maturanata uključili su se u akciju najvećeg omladinskog projekta u Evropi „Ples sa Evropom-maturantska parada 2013“ u pokušaju obaranja Ginisovog rekorda u sihronizovanom plesu uz zvuke Štrausove opere „Slijepi miš“. Oni su plesali u isto vrijeme kada i oko 30.000 njihovih vršnjaka u 55 gradova Srbije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Ukrajine, Rumunije i Italije u pokušaju da osmi put obore Ginisov rekord u najmasovnijem sinhronom plesu. Iz Boke Kotorske osim Tivćana, na maturantskoj paradi učestvovali su u svojim mjestima i učenici završnih razreda Srednje pomorske škole i Gimnazije iz Kotora, kao i maturanti Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog. Oko 150 učenika kotorske Gimnazije imalo je crvene i bijele majice i crkvene kišobrane, i pod komandom profesorica Ljiljane Marković i Snežane Smailović zaplesali su u prisustvu svojih roditelja i brojnih drugih građana, a na ponos svoje čuvene kotorske Gimnazije.

Maturantska parada je projekat koji je pokrenut 2001. godine u Sloveniji i od tada svake godine raste broj učesnika. Crna Gora i učenici iz Boke su prihvatili ovaj projekt. Učenici SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ pridružili su se ovoj manifestaciji 2008. godine. Generacija koja je bila nosilac Ginisovog rekorda je 2007./08. kada je na novskom trgu plesalo 178 učenika.

maturanti Herceg Novog plesali kvadrilu

Pokrovitelj manifestacije u Herceg Novom i ove godine bila je opština Herceg Novi, a maturante je pozdravio prvi čovjek grada Dejan Mandić.

"Vi danas na najljepši način obilježavate završetak srednje škole i simbolično se opraštate od svog grada jer će mnogi od vas školovanje nastaviti u drugim sredinama. Ono što je osnovno, neka vam je uvijek u srcu i duši Herceg Novi, vama koji ćete ostati ovdje i vama koje će životni put odvesti na druga mjesta", poručio je maturantima predsjednik Mandić.

Direktor Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ Momir Dragićević kazao je da se ovom manifestacijom, u kojoj je učestvovalo 196 od ukupno 307 maturanata,  šalje poruka mladosti, zajedništva i radosti iz Herceg Novog. Dragićević je podsjetio da, iako su maturantskom paradom i žurkom na trgu pod Kanli kuli obilježili kraj nastave, učenike čeka maturska zabava koja je zakazana za 25. maj ali i polaganje maturskog i završnog ispita od 1. juna.