U pogonima tekstilnog kombinata "Bilećanka" danas će svečano biti otvorena fabrika tekstila, u kojoj će prvobitno posao dobiti 200 radnika.

zeljka cvijanovic bosic mlati praznu slamu

Prema ranijim najavama, uskoro bi trebalo uslijediti i zapošljavanje druge smjene sa dodatnih 200 radnika.

Otvaranje ove fabrike predstavlja prvu fazu u postupku realizacije strateškog projekta pokretanja i razvoja tekstilne industrije u Republici Srpskoj, koju zajedno provode Javno preduzeće "Nikola Tesla" Banjaluka i Vlada Srpske.

Ovim projektom i u Trebinju bi trebalo da bude zaposleno do 800 radnika, u "LJubinjki" iz LJubinja 350, u nevesinjskom "Fusolu" 400 radnika i 150 u Berkovićima.

Prije zvaničnog otvaranja fabrike u Bileći, premijer Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da Vlada Republike Srpske u Hercegovini investira ne samo u tekstilnu industriju, već i u energetiku, infrastrukturu, poljoprivredu, metalsku industriju i ima koncept za rješavanje problema.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu predsjednika SDS-a Mladena Bosića da Vlada "nema nikakav koncept, niti strategiju i da nekim sitnim mjerama pokušava da dovede do utiska da su na putu rješavanja teškog stanja u privredi", Cvijanovićeva je rekla da "predsjednik SDS-a mlati praznu slamu".

"Vlada Republike Srpske ima koncept za rješavanje problema, a to je ono što i brine gospodina Bosića", istakla je premijer Srpske.

Ona je podsjetila da su upravo koncept, koji se odnosi na tekstilnu industriju, podržali i poslanici SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, što, kako je naglasila, izjavu gospodina Bosića čini još besmislenijom.

"Zvuči zastrašujuće da jedan politički lider ne podržava otvaranje novih radnih mjesta i da se tako potcjenjivački odnosi prema onim radnicima koji žele da nađu zaposlenje u tekstilnoj industriji. Kako bi znao gospodin Bosić šta znači otvarati nova radna mjesta u vrijeme ekonomske krize kada nije otvorio baš ni jedno radno mjesto, čak i u vrijeme kada su vladale stabilne finansijske prilike i u svijetu i u našem okruženju i kada su sve privrede u svijetu imale pozitivnu stopu rasta", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je upravo tada, u vrijeme vladavine SDS-a Republika Srpska imala najveći broj nezaposlenih radnika u svojoj istoriji.

Svečano otvaranje proizvodnog pogona za tekstilnu industriju u Bileći zakazano je za danas u 14.00 časova, a fabriku će otvoriti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovaće i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.