Rus, Sergej Viktorič iz Sibira koji kao turista boravi ovih dana u Herceg Novom, sinoć je u Perastu bio najprecizniji u tradicionalnom gađanju kokota(pijetla) koji je bio usidren na 300 metara od obale.

rus ustrijelio pijetla na perastu

Viktorič je ustrijelio i ponio epitet pobjednika takmičenja na manifestaciji koju organizuje društvo Prijatelja grada Perasta i MZ Perast. Manifestacija se održava u spomen na veliku pobjedu koja se desila 15. maja 1654. godine kada su mještani Perasta uspjeli da odbrane Perast od znato jače turske vojske. U narodu je ostalo vjerovanje da je u tom poduhvatu veliku pomoć dala Gospa Peraška čije je datum juče u ovom mjestu proslavljen. Tim povom služena je i svečana misa koju je preslavio kotorski biskup Ilija Janjić. Održan je i mimohod. Ipak, prva ličnost manifestacije je bio Rus SergejViktorič. On je okićen peškirom na kojem je izvezena godina 2013. Noseći peškir i kokota (pijetla) prošetao je Perastom, a zatim po tradiciji častio prisutne vinom.

"Ovaj uspjeh mi je veoma drag, a streljaštvo je moja jača strana jer sam član ruske vojske", riječi su presretnog Sergeja.

Treba reći da su se gađanju živog pijetla protivili mnogi članovi više društava za zaštitu životinja i tražili od organizatora da živog pijetla zamjeni neki pokretni model koji bi simbolizovao kokota, koji u ovome slučaju predstavlja neprijatelja kojeg treba „upucati“. Za zabavu i tradiciju to je sasvim dovoljno, kažu oni.