Predsjednici Srbije Tomislav Nikolić i Rusije Vladimir Putin potpisaće 24. maja u Sočiju sporazum o strateškom partnerstvu dvije zemlje.

nikolic i putin potpisuju stratesko partnerstvo 24. maja

Srbija će biti prva zemlja na Balkanu sa kojom će Rusija uspostaviti ovakvo partnerstvo.

Poslije tri godine usaglašavanja, sporazum o strateškom partnerstvu biće konačno potpisan 24. maja, čime će veze Srbije i Rusije postati još jače u svim oblastima - od ekonomije do politike – pišu "Večernje novosti“.

Dokumentom o kome su se saglasili i ministri na sjednici Vlade Srbije biće definisani ključni principi na kojima će se zasnivati buduća saradnja Beograda i Moskve.

Poseban akcenat je na unapređenju ekonomskih veza, trgovinske razmjene i strateškim infrastrukturnim projektima, kao i na koordiniranom djelovanju u međunarodnoj političkoj areni, pogotovo o odbrani Kosova i Metohije.

Riječ je o aktu koji se ne bavi detaljima saradnje, već se njime, prije svega, ukazuje na visok nivo političkih odnosa Srbije i Rusije i izražava spremnost da se oni i dalje unapređuju u oblastima koje su od obostranog interesa.

Kada dvojica predsjednika budu potpisala ugovor, spoljna politika Srbije će se i formalno osloniti i na četvrti stub spoljne politike, pošto ovakve ugovore ima sa Kinom, Italijom i Francuskom.

U Rusiju će sa Nikolićem putovati i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji će se sresti sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

U delegaciji Srbije biće i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.