Miris tamjana, plamen svijeća i jauk porodica obilježili su današnji pomen na Brčanskoj malti u Tuzli za više od 54 mučki ubijenih vojnika nekadašnje JNA pri dogovorenom povlačenju iz ovog grada.

godisnjica tuzlanske kolone

Mirna šetnja sa upaljenim svijećama oko 200 preživjelih učesnika, porodica ubijenih, predstavnika udruženja žrtava Odbrambeno-otadžbinskog rata i članova delegacija institucija vlasti Republike Srpske protekla je bezbjedno.

Skupu su prisustvali ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, brojni narodni poslanici i predstavnici Srba u institucijama BiH.

Na mjestu stradanja na Brčanskoj malti za nevine žrtve ratnog zločina u "Tuzlanskoj koloni" položeno je 200 bijelih ruža, a vjerski obred obavili su sveštenici Milan Gavrilović i Radiša Jokić iz Bijeljine.

Goran Jokić ubijen je sa 19 godina, njegove kosti iz spaljene "Tuzlanske kolone" majka Mara sahranila je 2007. godine.

"Duže ga majka već nema, nego što mi je bio, ali mi ga svakog dana sve više nema, njegovih obraza u mojim rukama, nerođenih unuka. Pusta mi porodična slavlja i nejako imanje bez njega", govori majka.

Devetnaestogodišnjak je bio i Ranko Lazić kada je ubijen, a majka Živana je tek 2012. godine pronašla djeliće spaljenih kostiju svog dječaka. Sahranjen je u zajedničkoj grobnici na groblju Pučile u Bijeljini.

Milenko Vujanović na Brčanskoj malti samo jednom godišnje, na današnji dan i uz policijsku pratnju, prisluži svijeću ubijenom bratu Cvijetinu, najmlađem od petorice braće.

Cvijetin je bio vojno lice, kada je ubijen imao je 25 godina, toliko sada imaju dvojica njegovih sinova, od kojih je jedan vojno lice.

Brat Milenko pokazuje drhtavim rukama kako je u zajedničku grobnicu pohranjena butna kost, 13 centimetara duga koščica, za koju kažu da je DNK metodom identifikovan Cvijetin.

"Najteže je porodicama srpskih žrtava što ne mogu, što nemaju gdje ubijenima i spaljenima u `Tuzlanskoj koloni` da u miru i samoći, u privatnosti, svijeću zapale, i da tuguju. Jer tuga je uvijek iznova obilježavati zločine za koje niko još nije kažnjen", kaže Milenko.

Program obilježavanja stradanja vojnika biće nastavljeno služenjem parastosa na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, gdje će na spomen-kosturnicu biti položeni vijenci, nakon čega je najavljeno obraćanje zvaničnika.

Danas se navršava 21 godina od napada na kolonu JNA koja se povlačila iz Tuzle, u kojem je iz zasjede ubijeno više od 54 vojnika JNA, a ranjeno 44.

Zločin u "Tuzlanskoj koloni" izvršen je 12 dana nakon sličnog napada u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u kojem su paravojne muslimanske snage Zelene beretke, Patriotska liga i Teritorijalna odbrana BiH ubile 42 pripadnika JNA u povlačenju.