Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da od Srbije očekuje da u regionalnom smislu podržava političke stavove Srpske, te upitao zašto Srbi nemaju pravo na dvije države, a Albanci imaju.

milorad dodik o odnosima beograda i banjaluke

"Ako to čini Turska, onda u najmanju ruku očekujem da jedna od tema Srbije bude Republika Srpska, da organi Srbije podrže politike koje su definisane u Srpskoj. Neko će reći - Dodik izaziva, ali ovo je jasan stav", rekao je predsjednik Srpske na skupu pod nazivom "Srbija i Republika Srpska – stari i novi politički izazovi", koji se održava u Beogradu.

Dodik je istakao da je vrijeme da se politička elita Srba okupi i nameće vrijednosti srpskog naroda koje moraju da budu osnov njegovog preživljavanja.

On je naveo da Sporazum o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske nije dovoljno afirmisan, ocijenivši da je značajna mana regionalnog autoriteta Srbije to što nije insistirala da bude članica Savjeta za implementaciju mira, gdje bi imala značajnu ulogu.

Predsjednik Srpske je ponovio da ne vjeruje u BiH, ne zato što ima neki urođeni gen, nego zato što ne vidi mogućnost da BiH živi.