Predstavnici crnogorskih vaterpolo klubova Jadran, Primorac i Kataro i dubrovački Jug, danas su u Herceg Novom potpisali sporazum o realizaciji prekograničnog projekta „Sport za djecu i mlade: Jačanje razvoja i saradnje u prekograničnom programu Olimpijske nade“.

sporazum u sportu izmedju crne gore i hrvatske

Ovaj projekat se finasira iz druge komponente IPA prekograničnog programa saradnje Crne Gore i Hrvatske koji se od 2009. godine realizuje u međugraničnoj saradnji. Projekt je započeo 15. aprila i biće završen za godinu dana. Njegova ukupna vrijednost iznosi 143,547.50 eura i prvi je sportski projekat u ovoj saradnji.

O značaju projekta i šta se sa njim postiže, govorio je direktor "Jadrana" Miloš Mračević. On je naglasio da je riječ o programu zasnovanom na principima zajedničkog interesa i namjenjen je najmlađim kategorijama klubova sa obje strane.

"Nosilac programa je Jadran. Sporazum predviđa i održavanje saradnje nakon formalnog završetka projekta i poštovanja svih principa dobre partnerske prakse gdje početni rad i projekti mogu biti garancija dobrog nastavka posla koji je koristan za sve", rekao je Mračević.

Ovo je jedan od brojninh projekata koje radi Dubrovačka razvojna Agencija DURA. "Naša uloga je da sportistima olakšamo sprovođenjne projekta i sa našim osobljem smo sufinasirali projekat. Posebno mi je drago što se realizuje kao međugranična saradnja koju omogućavaju takozvani mali partneri", istakla direktorica DURA, Andrea Novaković. Ona je dodala da je Agencija na čijem je ona čelu nosilac projekata koji se finasiraju iz evropskih fondova za grad Dubrovnika.

On je važan i kako bi se uspostavili odnosi koji su bili prekinuti i koji sa ovim međunarodnim projektom podstiču veće kontakte i bolje odnose. "Jako nam je drago i nadamo se da će ovakvih akcija biti još i da će ova naša inicijativa uroditi nekim drugim sličnim projektima", kazala je ona za Trebinje Live.

Što se tiče saradnje sa BiH, ovim konkursom obuhvaćeno je i Trebinje, i to u sklopu prekogranične saradnje Hrvatske i BiH. "Bilo je nekoliko konkursa ali nažalost ne ovako uspješno završenih kao ovaj koji smo predstavili u Herceg Novom. Najčešće su to projekti na temu turizma i nekih zajedničkih turističkih modela", istakla je Novaković i dodala da je Agencija iz Dubrovnika spremna za saradnju.

Današnjem potpisu sporazuma su prisustvovali brojni bivši i sadašnji sportisti i predstvnici klubova, kao i opština Herceg Novi, Kotor i Dubrovnik.