Andrićgrad, u većinskom vlasništvu Emira Kusturice, i ovaj put je bio vruća tema među poslanicima. Kao dio prve tačke dnevnog reda 26. sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, posvađao je opoziciju i poziciju.

ko je vlasnik andricgrada

Opozicija je tražila da se objasni zašto se u Izvještaju o turizmu i njegovom razvijanju u Srpskoj, kao jedan od najvećih turističkih potencijala nije našao upravo Andrićgrad u Višegradu.

Takođe, tražili su objašnjenje kako je moguće da Vlada Srpske uloži četiri miliona maraka u ovaj projekat, a Emir Kusturica samo pet hiljada maraka početnog uloga, a da na kraju većinski vlasnik ipak bude Emir Kusturica.

Slobodan Popović, poslanik SDP-a, tvrdi da građani imaju pravo da znaju gdje su te pare otišle. Takođe, insistira i zahtjeva od Vlade da obajsni svaku konvertibilnu marku koji je otišao iz džepova građana za gradnju ove građevine. Najžučniji je ipak bio Miroslav Kojić, poslanik SDS-a, koji je inače iz Višegrada. On tvrdi da kao poznavalac svog grada najbolje može da zna koliko se para uložilo, i ko treba da snosi odgovornost za izvještaj o ulaganju, a to su nadležna ministarstva i Vlada.

Ali ni pozicija nije ostala dužna. Iz SNSD tvrde da postoje komisije koje su nadležne za praćenje rada i trošenje sredstava, a to su one koje su postavile Vlada Republike Srpske i lokalna vlast.

Iz nadležnog ministarstva nisu imali konkretne odgovore. Ministar trgovine i turizma Maida Ibrišagić – Hrstić tvrdi da sredstva nisu mogli da opravdaju, jer je Služba za reviziju stigla prerano, kada oni pravdanje nisu stigli da pripreme.

Dok se poslanici prepucavaju u Narodnoj skupštini, i dok ni kafu za pauzu nisu uspjeli da popiju, turisti ne zaobilaze Andrićgrad i Višegrad. Za vaskršnje i prvomajske praznike više od deset hiljada turista je prošetalo i barem popilo kafu u centru Kusturičine građevine, i nije ih puno zanimalo ni čije je vlasništvo ni ko je zadužen za gradnju.