Udruženje francuskih inovatora i fabrikanata, osnovano 1901. i jedno od najstarijih na svijetu, dodijelilo je medalje, trebinjcima, Borku Babalju za nosač naočara bez drški i okvira i Vladimiru Samardžić za kockice za učenje slova i brojeva predškolske djece, saopšteno je iz Asocijacije inovatora BiH.

trebinjski inovatori borko babalj i vladimir samardzic

Pored ovog udruženje, medalje je dodijelilo i Ministarstvo poljoprivrede i šuma Francuske, i to: srebrnu medalju banjalučkom inovatoru Zdravku Bosniću za "Turbinu s lopaticama na beskonačnoj traci" - dok ga je organizator nagradio zlatnom medaljom.

Zlatnu medalju dobili su veterinari Sanel Alagić i Mevlin Hadžiosmanović, za "Sondu za pročišćavanje jednjaka preživača". Od tri srebrne medalje, jedna je pripala Belminu Selimbegoviću, učeniku završnog razreda sarajevske Srednje elektrotehničke škole, za "Nezapaljivu kantu za otpatke" te Muhamedu i Senadu Tafro za "Sistem zemlja-vazduh za gašenje šumskih požara".

Sašenko Sadiković iz Ljubuškog dobio je takođe srebro za "Trenutno blokiranje erupcije goriva iz fosilnih nalazišta". Sadiković je nagrađen i bronzanom medaljom za "Uređaj za punjenje mobitela disanjem".

Nagrade su dobili i Džemal Muftić (Alat i metode produžavanja zubnih kanala) i Senad Šećerbegović (Lični ski-lift).