Njegovo preosveštenstvo umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u selu Mrkonjići u Popovom polju.

obiljen dan svetog vasilija cudotvorca u mrkonjicima kod trebinjeNekolike hiljade vjernika i hodočasnika danas se sjedinilo u Mrkonjićima, mjestu gdje je rođen jedan od najvećih svetaca hrišćanstva, Sveti Vasilije Ostroški (Jovanović).

Na službi, ispred crkve koja je sagrađena na temeljima svečeve rodne kuće, u hladu stoljetne košćele na čijim je granama, po predanju, prije četiri vijeka Ana Jovanović njihala kolijevku svoga maloga Stojana koji će se kasnije posvetiti i vladika Atanasije je podsjetio na čudo ovoga mjesta i čudo ovoga naroda koji je vijekovima ostao nepokolebljiv u vjeri pravoslavnoj i na zemlji svetosavskoj.

Ističući radost što je na ovaj praznik, na svetom mjestu, svake godine sve više vjernika, episkop Atanasije je napomenuo da su Srbi narod obdaren mnogim darovima, a između ostalih, pažljivošću i dobrotom.

„Hercegovina je zemlja blagoslovena, srpska vojvotkinja koja na glavi nosi sneg, na grudima joj raste smokva i čokoti vinove loze, a noge pere u moru, iako ona polazi upravo od Gazimestana, Mitrovice, preko Staroga Vlaha, Studenice, Mileševa, pa do Ostroga i našega Tvrdoša“, rekao je vladika Atanasije.

On je naročito pozdravio članove KUD-a „Kosovski božur“ iz Kosovske Mitrovice koji su prisustvovali liturgiji u Mrkonjićima, poručivši im „da budu to što jesu, da ostanu srpčad, pravoslavni, pametni, vrijedni i pažljivi".

Na dobrodošlici je zahvalnost izrazio Simeon Smikić, organizator programa KUD-a Kosovski božur, koji je, kako kaže, vrlo potresen dobrodošlicom u Trebinju i počašću koja je mladim kosovskim Srbima ukazana u Trebinju, koje dodaje on, po duhovnosti jako podsjeća na Mitrovicu.

A da Mrkonjići zaista postaju stjecište hiljada hodočasnika potvrdio je i predsjedik crkvenog odbora sela Mrkonjići Rade Bošković, podsjetivši na nekoliko projekata koji se realizuju u svrhu napretka vjerskog turizma.

Mi smo nakon izgrađenog velikog parkinga i raskrsnice koja vodi ka svečevoj rodnoj kući, započeli projekat renoviranja nekdašnje seoske škole, gdje će se izgraditi novi konak i parohijski dom, ali je planirano i renoviranje crkve Svetoga Nikole, u čijoj porti je vječno počivalište svečeve majke Ane“, kaže Bošković.

On dodaje da će uskoro započeti i izgradnja seoskog vodovoda, kao i istraživanja pećine nadomak sela, bogate pećinskim nakitom i koja će biti vrlo atraktivna za turiste.