Svetom liturgijom, litijom i tradicionalnim svečanim rezanjem slavskog kolača, danas je u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Kumboru obilježena hramovna slava, Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac.

proslavljen sveti vasilije ostroski u herceg novom

U prisustvu velikog broja vjernika i stalnih poklonika ove svetinje, svečanu liturgiju je služili paroh Gojko Mračević uz sasluženje brojnih protojereja, jereja, jermonaha, jerođakona i đakona. Nakon liturgije nošena je litija oko hrama, a zatim je obavljeno sječenje slavskog kolača. Paroh Jošički, jerej Nebojša Vulović, čestitao je slavu domaćinu hrama i parohije, Gojku Mračeviću, i uputio blagoslov praznika svim vjernicima rekavši, "Nema  čovjeka na kugli zemaljskoj, a da nije čuo za svetog Vasilija Čudotvorca. Veliki je broj onih koji su iscjeljenje ili čudo doživjeli u manastiru Ostrog, i koja su ostala zapisana u vjernikovom srcu. Ne postoji neko ko barem jednom dnevno ne spomene ime Vasilija Ostroškog, a da pritom ne zadrhti i ne osjeti neku jezu. Sveti otac Vasilije čuda čini stalno i ne postoji niko ko se iskreno pomolio da mu svetitelj ne otvori srce i nadu, da bi čovjek znao kako će se dalje ponašati".

Vulović je još dodao da se u Ostrog, u pohode, ne ide po navici već sa iskrenom vjerom i iskrenom ljubavi. "Svakome ko sa pobožnošću pristupa ostroškom svetitelju biće dobro. To možemo da povežemo i sa današnjim praznikom Tominom nedjeljom", rekao je on i i pozvao prisutne da nastave slaviti svetog Vasilija Ostroškog i da tradiciju prenose na svoju djecu. "Srećna slava svima! I parohu i vjernicima i horu „Svetog Vasilija Ostroškog". Neka nas sve blagoslovi i čuva Sveti Vasilije Ostroški Čudovorac", završio je svoju besjedu jerej Vulović tradicionalnim pozdravom: Hristos vaskrske - Vaistinu vaskrse.

Zatim je, u porti hrama i u parohijskom domu, uslijedio narodni sabor. Održana je i tradicionalna trpeza ljubavi primjerena velikom svetitelju čiji je kult u Boki, Hercegovini i Crnoj Gori, velik.