Javno preduzeće "Nikola Tesla" zaposliće naredne sedmice 200 radnika u tekstilnom pogonu u Bileći, rekao je danas poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Vuković.

radovan vukovic trazi premjestanje HET-a u Bilecu

On je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci ocijenio da je ovo zapošljavanje veoma značajno za Bileću, jer su se u ovoj opštini u posljednjih nekoliko decenija samo gubila radna mjesta.

"U Bileći je 2.700 ljudi na Birou za zapošljavanje, a u Hercegovini 16.900, što znači da je u Hercegovini stopa nezaposlenosti oko 40 odsto, a u Republici Srpskoj 25 odsto", rekao je Vuković, koji je i član Izvršnog odbora SNSD-a.

Ukoliko se ovaj program zapošljavanja nastavi kako je planirano, kaže Vuković, stopa nezaposlenosti u Hercegoivini će se polako smanjivati.

"U okviru ovog programa planirano je da se u Bileći zaposli 400 radnika, u Trebinju 800, u LJubinju 350, te manji broj radnika u Berkovićima", precizirao je Vuković.

On je podsjetio da su u okviru ovog programa radnici u Bileći završili obuku, da je kupljen poslovni prostor, da su stigle mašine i repromaterijal, te da je sve spremno da se 16. maja uruči 200 radnih knjižica.

"Poslovni prostori su kupljeni i u Trebinju i LJubinju, gdje će uskoro početi obuka radnika", dodao je Vuković.

On je naglasio da se nijedna Vlada Republike Srpske nije maćehinski odnosila prema Trebinju, već su ovoj opštini date i mnoge privilegije, kao što su sjedišta preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici", "Hidreoelektrane Dabar" i "Elektorprivrede Republike Srpske". "Tražićemo da se sjedišta "Hidroelektrane na Trebišnjici" i "Hidreoelektrane Dabar" prebace u Bileću", poručio je Vuković.