Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da se zločin u Donjoj Gradini ne smije zaboraviti, jer su zaborav i nepravda da nikada ne budu kažnjeni oni koji su počinili taj zločin doveli do toga da se rat na ovim prostorima ponovi 1990-ih godina.

sjecanje na zlocin u logoru donja gradina

Dodik je na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini naglasio da su Srbi dali nemjerljiv doprinos u borbi protiv fašizma i da je srpski narod i danas odlučan da bude dio zajednice mira i tolerancije.

"Ovdje svako ima nekog koga nema, ovdje svako ima nekog za kim plače. Taj bol je sastavni dio naših života, bol za svima koji su stradali ovdje, a bili su protiv fašizma", rekao je Dodik na skupu održanom povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da nikada neće biti jasno zašto se desilo ubijanje i stradanje u logoru "Jasenovac" i njegovom stratištu Donjoj Gradini i zašto se godinama ćutalo o tome.

"Danas ne želimo da izgubimo svoj identitet, svoje tuge i patnje i ne želimo i nećemo da izgubimo Srpsku", rekao je Dodik, poručujući da je srpski narod danas ponosan na Republiku Srpsku i spreman da bude u BiH samo onoliko koliko to piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Predsjednik Republike Srpske je zapitao zašto danas u Donjoj Gradini nije bio niko od zvaničnih predstavnika Sarajeva, istakavši da u bolu i patnji treba biti zajedno.

"Tužan sam što iznova svake godine moram ponavljati isto, ali i zahvalan svima koji su došli ovdje iz različitih zemalja", rekao je Dodik i poručio da zločine koji su se desili u Donjoj Gradini Srpska ne treba, ne smije i neće zaboraviti.