Trinaesti po redu duhovni Sabor pravoslavnih Bokelja pod nazivom "U svjetlosti Hristovog vaskrsenja-Bokelji Svetom Savi i Prevlačkim mučenicima", posvećen spaljivanju moštiju Svetog Save na Vračaru i obretenju moštiju Prevlačkih mučenika, okupio je juče veliki broj vjernika, prvo na Miholjskoj Prevlaci, a zatim u Tivtu.

sabor pravoslavnih Bokelja Tivat

 

Svetu službu sa bokeljskim sveštenstvom služio je iguman manastira Savina, Varnava.

U prigodnoj besjedi tivastski paroh jerej Petar Petrović je poručio: "Sve crkve koje vidite oko nas natopljene su krvlju mučenika prevlačkih i to je njihov blagoslov. Vjetar koji duva nije mogao da ne donese mošti Svetog Save koje su spaljene. Te mošti su odnesene na sve strane svijeta i one nas blagosiljaju od Vladivostoka do Amerike, Australije i sjevera zemaljske kugle.. Te mošti gdje god su pale su donijele blagoslov", rekao je jerej Petar Petrović.

Mošti Prevlačkih mučenika prevezene su brodom mornarice VCG na obale Pine gdje su dočekane od strane velikog broja vjernika i litijom u večernjim časovima prošle, kao i svakog 10. maja, Tivtom. Litiju je predvodio episkop-nikšićko budimljanski Jovan. Na raskrsnici ispred zgrade opštine vladika Joanikije je služio moleban za građane Tivta, a zatim i večernju službu u hramu Svetog Save.

"Ove svete mošti su svojom svetinjom privlačile naš narod i utvrđivale ga u svetoj vjeri pravoslavnoj",  istakao je vladika Joanikije prenoseći okupljenima blagoslov mitropolita Amfilohija.

Sinoć je u sali Centra za Kulturu u Tivtu održan Sabor pravoslavnih crkvenih horova. Sabor organizuje Mitropolija Crnogorsko primorska, Srpska pravoslavna opština Tivatska, Bratstvo pravoslavne omladine Crne Gore i manastir Svetog Arhangela Mihaila-miholjska Prevlaka. Domaćin sabora bio je hor Roždestvo iz Bijele čiji je dječiji hor predstavio nove kompozicije Vedrane Dabović. Na saboru je besjedio predsjednik Upravnog odbora Matice Srpske dr Vladimir Božović, a nastupao je i Maksim Urdešić, učenik niže muzičke škole iz Herceg Novog, kao i članovi etno grupe „Ćilibar“ koju čine djeca sa vjernonauke, koja rada pri crkvi „Svetog Save“ u Tivtu.