NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je na mitingu protiv briselskog sporazuma u Beogradu služio jekteniju za upokojenje Vlade i Skupštine Srbije, koja se govori za duhovno zdravlje i vaskrsenje, te dodao da aktuelnoj srpskoj vladi ne želi zlo, nego dobro.

amfilohije o protestu u beogradu

"Nema tu ništa neobično i neprikladno, samo je prilagođeno ovom istorijskom momentu. U Vladi treba da umre ono što je bolesno, a da vaskrsne ono zbog čega postoje vlada i parlament", objasnio je mitropolit Amfilohije svoj jučerašnji nastup za "Politiku".

Navodeći da je Vlada Srbije prihvatila sopstveni poraz države koja postoji u UN, mitropolit Amfilohije je zapitao "kako sebe mogu smatrati zdravima jedna takva skupština i vlada?"

"Građani su ih izabrali i povjerovali im da će poštovati Ustav i neće prihvatiti diktat Natoa", rekao je mitropolit.

Na pitanje da li takvi stavovi, ipak, predstavljaju nedolično miješanje Crkve u politiku, on je rekao da je centar Crkve upravo Kosovo i Metohija i narod koji tamo živi.

On je naveo da je moleban za spas Kosova i Metohije prije mitinga služio u hramu Svetog Save, a taj moleban je u svoje vrijeme napisao patrijarh Pavle.

Na jučerašnjem protestu protiv briselskog sporazuma u Beogradu mitropolit Amfilohije je služio moleban za upokojenje Vlade i Skupštine, dok je penzionisani vladika Atanasije nazvao državni vrh Srbije "izdajnicima" i aludirao da i Dačića "čeka sudbina ubijenog premijera Zorana Đinđića"