Drugi dan New Europa Marketa (NEM) obilježila je rasprava o temi "Odabir sadržaja za regiju Središnje i Istočne Europe".

New Europa Marketa Dubrovnik 2013

 

Moderator, Nick Holdsworth, dopisnik iz Moskve i savjetnik za filmsku i TV-industriju, započeo je diskusiju o važnosti lokalnog sadržaja za regiju Jugoistočne Europe. U raspravi su sudjelovali i Maciej Sojka, direktor YouTubeova partnerstva za sadržaj za Središnju i Istočnu Europu, Pavel Stanchev, direktor Antenne za Jugoistočnu Europu i Planet TV-a Slovenija koji su istaknuli izazove u svakodnevnom poslu što se tiče odabira sadržaja; je li gledaniji međunarodni sadržaj ili sadržaj lokalne produkcije? Zaključak rasprave bio je da je u regiji lokalni sadržaj ključan te da je i budućnost televizije u regiji.

Na panelu o budućnosti TV- vijesti raspravljali su Colin Lawrence, direktor distribucije u BBC World News Ltdu, Graham McCallum, osnivački partner/izvršni kreativni direktor Kemistryja, Goran Milić, direktor vijesti i programa Al Jazeere Balkans, Andrew Stack, dopisnik, producent, fotograf i urednik, Iva Gačić, direktorica informativnog programa i televizijskog sadržaja Nove TV, Zoran Šprajc, urednik informativnog programa na Hrvatskoj radioteleviziji te Ivan Lovreček, član uprave i glavni urednik informativnog programa RTL-a Hrvatska. Dinamičnu raspravu o uvijek aktualnoj temi moderirao je Tihomir Ladišić, urednik 24 sata TV. O važnosti društvenih mreža u današnjem stvaranju vijesti mišljenja su bila podijeljena. Iva Gačić istaknula je da društvene mreže produciraju brzu informaciju i vijest, no  Zoran Šprajc je napomenuo da novinari ipak moraju komunicirati priču publici, ne obratno. "Brzina društvenih mreža vrlo je bitna jer ljudi moraju informaciju znati odmah", rekao je Andrew Stack, dok se Graham McCallum nadovezao da je "ipak važnije da je priča točna i provjerena s vremenom, makar bila sporije iskomunicirana". Ipak, novi mediji neće ugroziti televiziju, nego će samo utjecati na promjenu sadržaja.

Panel, "Prvoklasna usluga u svijetu multiscreena" je moderirao generalni direktor i osnivač New Perspektivea, Dennis Hodges. O iskustvima korisnika raspravljali su Victoriya Boklag, potpredsjednica prodaje i marketinga u United Groupu, Hubert Drabik, direktor prodaje za Središnju Europu u Sony Television Networksu te Sam Moorthy, osnivač i direktor u tvrtki Icons&Images. Manji broj panelista omogućio je prisniji osjećaj između panelista i publike koja se s interesom uključila u raspravu. Sam Moorthy objasnio je da usluga za korisnike ne bi trebala biti luksuz, nego standard, a Victoriya Boklag objasnila je da su za osiguranje dobrog iskustva korisnika potrebni jaka organizacija, dobri zaposlenici te tehnologija koja može poduprijeti uslugu. Zaključak rasprave je da bi davatelji usluga trebali omogućiti pouzdanu i kvalitetnu uslugu, kontrolirajući tako očekivanja korisnika.

Stručnjaci iz područja 3D-tehnologije, među kojima su Michel Chabrol, direktor Digital Cinema 3D&Ultra HD u Eutelsatu, Sebastian Knorr, osnivač i direktor imcubea, Torsten Hoffman, direktor i osnivač 3D Content Huba te Vladimir Gašić, direktor VMD Gmbha. Moderatorica Kathleen Schröter, izvršna direktorica 3D inovacijskog centra u Fraunhofer Heinrich Hertz Instituteu, započela je raspravu prikazujući statistike korisnika 3D-televizije. Panelisti su objasnili da 3D nije bio brzorastući trend koji trenutačno opada, nego da je Ultra HD evolucija 3D-a i njegova budućnost. Slažući se oko toga da je rast 3D-televizije počeo polako, zaključeno je da je 3D budućnost televizije.
Pjevanjem tematske pjesme serije "Prijatelji", moderatorica Zrinka Pavlić, TV-kritičarka na T-portalu, započela je posljednji panel drugog dana NEM-a, "TV shows as brands". O TV-showovima i kako ih brendirati raspravljali su Johannes Züll, izvršni direktor i predsjednik upravnog odbora RTL-a Hrvatska, Keren Shahar, direktorica za distribuciju i akvizicije u tvrtki Keshet International, Avi Armoza, osnivač i direktor Armoza Formatsa te Dubravko Merlić, direktor Castor Multimedije. Panelisti su razgovarali o izazovima brendiranja TV-showova. "Mislim da producenti ne bi trebali razmišljati o sljedbeništvu dok stvaraju show, nego se fokusirati na to da naprave najbolji mogući proizvod, a ostalo će slijediti", rekla je Keren Shahar ističući primjer hit-drame u produkciji Keshet Internationala, "Homeland". Dinamičnom diskusijom zaključilo se kako se ne može predvidjeti koji će biti trendovi u televiziji te da treba prepoznati pravi trenutak za određeni format.