Trebinjski privrednik Momčilo Nožica, vlasnik preduzeća "Agrounija" iz Trebinja, probija put do svog rodnog sela Korlati, na granici između trebinjske i ljubinjske opštine, gdje planira otvoriti farmu koza i krava, te pokrenuti pčelarstvo i započeti gradnju etno-sela.

privrednik momcilo nozica na putu u selo korlati koji je u izgradnji

On kroz kamenjar, šumu i šikaru sam gradi oko 5,5 kilometara puta koji vodi do sela i koštaće više od pola miliona maraka, ali će zajedno sa dovodom struje koštati oko 730.000.

Svi projekti u vezi s farmom koza i krava, pčelarstvom, destilerijom ljekovitog bilja i sušarom za meso već su gotovi i koštaće više od šest miliona maraka, što Nožica ne može sam isfinansirati, već očekuje pomoć trebinjske lokalne zajednice i Vlade RS.

"Selo se nalazi na 750 metara nadmorske visine, što ga, pored činjenice da ovdje dolaze samo lovci i poneki mještanin koji samo obiđe svoje nekadašnje ognjište, čini pravim darom netaknute prirode, dakle, izuzetno zdravim prostorom idealnim za kozarstvo, pčelarstvo, ali i boravak", kaže Nožica.

Mještane je još prije pola vijeka upravo nedostatak puta natjerao da napuštaju ognjišta, iako je, kako tvrde oni koji sada žive u Trebinju i Ljubinju, još Austrougarska monarhija ovdje planirala otvoriti vazdušnu banju.

Nožica govori da su upravo takvi krajevi, bogati različitim hercegovačkim biljem, idealni za kozarstvo i pčelarstvo, pa je već gotov projekat za formiranje stada koza od oko 300 grla i mini-farme krava, kao i pčelinjaka sa oko 500 košnica.

Da Nožica ozbiljno planira realizovati projekat svjedoči činjenica da je trećina puta već urađena i da je u cjelokupan projekat već uključeno nekoliko njegovih partnera.