Trebinjski privrednik oživljava selo Korlati

Autor: Vesna Duka/Nezavisne novine Foto: Vesna Duka
TREBINJELIVE 10. 05. 2013. - 22:45h

Trebinjski privrednik Momčilo Nožica, vlasnik preduzeća „Agrounija“ iz Trebinja, probija put do svog rodnog sela Korlati, na granici između trebinjske i ljubinjske opštine, gdje planira otvoriti farmu koza i krava, te pokrenuti pčelarstvo i započeti gradnju etno-sela.

privrednik momcilo nozica na putu u selo korlati koji je u izgradnji

On kroz kamenjar, šumu i šikaru sam gradi oko 5,5 kilometara puta koji vodi do sela i koštaće više od pola miliona maraka, ali će zajedno sa dovodom struje koštati oko 730.000.

Svi projekti u vezi s farmom koza i krava, pčelarstvom, destilerijom ljekovitog bilja i sušarom za meso već su gotovi i koštaće više od šest miliona maraka, što Nožica ne može sam isfinansirati, već očekuje pomoć trebinjske lokalne zajednice i Vlade RS.

„Selo se nalazi na 750 metara nadmorske visine, što ga, pored činjenice da ovdje dolaze samo lovci i poneki mještanin koji samo obiđe svoje nekadašnje ognjište, čini pravim darom netaknute prirode, dakle, izuzetno zdravim prostorom idealnim za kozarstvo, pčelarstvo, ali i boravak“, kaže Nožica.

Mještane je još prije pola vijeka upravo nedostatak puta natjerao da napuštaju ognjišta, iako je, kako tvrde oni koji sada žive u Trebinju i Ljubinju, još Austrougarska monarhija ovdje planirala otvoriti vazdušnu banju.

Nožica govori da su upravo takvi krajevi, bogati različitim hercegovačkim biljem, idealni za kozarstvo i pčelarstvo, pa je već gotov projekat za formiranje stada koza od oko 300 grla i mini-farme krava, kao i pčelinjaka sa oko 500 košnica.

Da Nožica ozbiljno planira realizovati projekat svjedoči činjenica da je trećina puta već urađena i da je u cjelokupan projekat već uključeno nekoliko njegovih partnera.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja