Da se dobar glas daleko čuje, a loš još dalje, potvrđeno je po ko zna koji put. To se desilo u Herceg Novom na proslavi Dana Evrope.

Sindikat trazi pomoc od predstavnika EU

U danu kada je sve trebalo da daje sliku da Herceg Novi i Crna Gora koračju krupnim koracima ka Evropskoj uniji, pokazalo se da nije sve tako sjajno. Radnici nekadašnjeg preduzeća HTP „Boka“, koji su bili nosioci turizma i zapošljavanja u Herceg Novom, Crnoj Gori i regionu, su privatizacijom od 2007. godine od strane „Vektra Montenegro“, degradirali hercegnovski turizam i njegov cilj da prati turizam regiona i Evrope. Degradirana su i prava radnika i oni su gotovo dovedeni u stanje socijalnog siromaštva, a to je bio povod Vojislavu Miljaniću, predsjedniku Sindikata ovog preduzeća, i njegovim saradnicima da Andreju Lisi, šefu operativnog sektora delegacije EU, uruče dopis sa dokumentacijom i da ga upoznaju sa stanjem u ovom preduzeću.

"Od trenutka privatizacije do danas, sem rušenja Hotela "Tamaris" i ruiniranog Hotela “Igalo“, nijedna tačka iz privatizacionog ugovora nije realizovana. U ovom trenutku poslodavac duguje radnicima 7 plata, poreze i doprinose za period duži od tri godine, dva regresa, putne troškove. Radnici se susreću sa velikim problemima koji se tiču njihovih prava iz radnog odnosa. Bez osnovnih prihoda za život moraju da dolaze na posao, a mnogi od njih pješače i po 10 i više kilometara jer nemaju novca za prevoz", stoji između ostalog u uručenom dopisu.

Podsjećamo, Sindikat radnika „Vektra Boke“ obratio se na jedanaest adresa nadležnih institucija i ministarstava, tražeći odgovore na goruća pitanja koja se tiču njihovog statusa ali i statusa preduzeća. Do sada nisu dobili ni jedan odgovor, izuzev od Dejana Mandića, predsjednika opštine Herceg Novi, koji im je uputio jednokratnu pomoć i lično se zauzeo za početak rješavanja njihovih problema.

Zbog svega toga, Miljanić je u ime radnika „Vektra Boke“, zamolio predstavnika EU, Andreja Lisa, da se zauzme i, neka za njih važna pitanja, postavi nadležnim u Crnogorskoj državi.

Nadamo se da ćete nam izaći u susret i pomoći nam da ostvarimo svoja prava onako kako bi to mogli da smo u nekoj u od zemalja članica EU", rekao je Miljanić.

Lisa je podsjetio da se on kao predstavnik EU u Crnoj Gori ne smije miješati u unutrašnje stvari budućih članica. Ono što može je, da skrene pažnju i uputi preporuku Ministarstvu rada i socijalnog staranja da ovom problemu posveti dodatnu pažnju i da radnici dobiju tražene odgovore.