Svislajon Industrija alata Trebinje mogla bi do kraja mjeseca da postigne partnerski dogovor sa kineskom metalskom kompanijom, koja bi trebalo da zakupi sve proizvodne kapacitete alatnice.

kinezi uzimaju u zakup industriju alata trebinje

Direktor Industrije alata Branka Ratković rekla je da su pregovori sa kineskom kompanijom u toku i da će više informacija biti poznato za dvadesetak dana.

Predsjednik Sindikalne organizacije metalaca i rudara u SL Industriji alata Trebinje Boško Pikula kaže da je, prema njegovim saznanjima, riječ o pregovorima sa evropskim predstavništvom najveće svjetske korporacije za proizvodnju alata, čiji su vlasnici Kinezi.

Ova bi kompanija, kaže Pikula, zakupila sve pogone alatnice, a u proizvodnji zadržala 450 do 500 radnika, uz određen broj zaposlenih koji bi opsluživali proizvodnju.

"Stav sindikata je da nijedan radnik ne smije ostati bez posla", kaže Pikula, pojašnjavajući da bezbolni načini rješavanja viška radnika u slučaju dogovora sa Kinezima postoje. Tridesetak radnika već kuca na vrata penzije, dok bi najavljeno otvaranje novih pogona u SL Prehrambenoj industriji Trebinje moglo, poslije prekvalifikacija, da radno zbrine značajan broj onih koji ostanu ispod crte. Pikula kaže da u trebinjskoj alatnici danas radi oko 750 radnika.