Robna kuća „Boska“ nastavlja po starom. Već sedam mjeseci nije isplaćen dug prvih obveznica od milion i tri stotine hiljada maraka Investiciono - razvojnoj banci, kao dio kredita od 15 miliona maraka koje je „Boska“ dobila kada je Republika Srpska ušla u poslovanje ovog preduzeća.
boska i dalje ne izmiruje obaveze
Naizgled je sve ušminkano, svi poslovni prostori izdati, a vrata od kupaca i posjetilaca ne mogu da se zatvore. Ali pored ove stvarnosti, postoji i ona malo drugačija. Problemi se gomilaju, pa samim tim i tužbe. Investiciono – razvojna banka Republike Srpske pokrenula je tužbu još na početku godine, i kako tvrde u upravi, čeka se zakazivanje prvog ročišta.
Zoran Popović, portparol IRB-a, kaže da od usmenih obećanja već sedam mjeseci nema ništa, i da oni više ne mogu da čekaju. Opominjanja neće biti, pa se samo čeka odluka Okružnog privrednog suda.
Ali tu nije kraj. I mali akcionari ovog preduzeća su na svojih pet minuta čekali pet godina. Tužba koju su podigli još 2008. godine, jer im kako tvrde, nelegalno oduzeta imovina i udio sa 64 odsto spušten na 17 odsto, Okružni privredni sud je osudio kao neispravnu. Ali od advokata i pravnika „Boske“ stižu malo drugačije informacije. Tvrde da je tužba vraćena jer je podignuta protiv Republike Srpske, jer Direkcija za privatizaciju više ne postoji. Prema mišljenju suda, tužba bi trebalo da bude podignuta protiv IRB-a kao pravnog nasljenika. Ali advokati kažu da je IRB naslijedio samo papirologiju, ali ne odgovornost, i da je kao pravni subjekt jedino odgovorna Republika Srpska. Advokati kažu da će sa ovim slučajem ići i do Strazbura.
Sve ovo možda i ne bi bilo čudno da posljednji finansijski izvještaj banjalučke berze prikazuje ukupnu neto dobit od dva miliona i tri stotine hiljada maraka. Očigledno da nijedna marka nije namijenjena onima kojima „Boska“ duguje.
V.d. dužnosti direktora „Boske“, Ljubomir Dakić, nije odgovarao na pozive koje smo uputili. A Dragan Đurić iz Zekstra grupacije je isključio telefon nakon naših poziva. Miškovićeva Delta holding je na vrijeme izašla iz posla, ali očigledno da Zekstra i Dragan Đurić imaju još aduta zbog kojih se ne boje državnih tužbi.