U Herceg Novom obilježen Dan pobjede

Autor: Zdravko Šakotić Foto: Zdravko Šakotić
TREBINJELIVE 09. 05. 2013. - 15:16h

Herceg Novi je još jednom potvrdio da je sredina koja poštuje i cijeni slobodarske tradicije svoga kraja i tekovine velike antifašističke borbe naroda nekadašenje Jugoslavije.

 

obiljezavanje Dana pobjede u herceg novom

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, na platou oko spomenika Bezmetković, u organizaciji SUBNOR-a Herceg Novi i Skupštine opštine, obilježen je datum kada je kapitulirala fašistička Njemačka. Obilježavajući 68 godina od pobjede nad fašizmon, na spomenik na Savini, vijence su položili predstavnici SUBNOR-a i opštine Herceg Novi koje su predvodili predsjednici Mihailo Kilibarda i gradonačelnik Dejan Mandić.

O okolnostima vezanim za Drugi svjetski rat i Dan pobjede i o značaju ovog datuma, za narode porobljene Evrope, konačno, nakon godina teških borbi, patnji, krvi i stradanja, govorio je predsjednik opštinskog odbora SUBNOR-a Herceg Novog, Mihailo Kilibarda.

„Nepobjedljiva Crvena ArmijaBezmetkovic, Savina slomila je kičmu njemačkom fašizmu, tom najvećem zlu modernog čovječanstva. Taj dana, kada se zalepršala zastava moćnog  Sovjetskog Saveza na zgradi Rajhstaga u Berlinu, bio je znak da je Drugi svjetski rat okončan“, rekao je Kilibarda i zatim govorio o doprinosu naroda Boke i Crne Gore, odnosno Jugoslavije u slamanju fašizma. „Narodno oslobodilačka borba naroda Jugoslavije i njena konačna pobjeda, značila je ne samo vraćanje državnog kontinuiteta zemlje, već i življenja dostojnog čovjeka“, rekao je on i dodao „Bez obzira na sve njene mane, od kojih nije imuna niti jedna državna tvorevina, bili smo stvorili državu daleko bolju, veću i pravičniju od one koju smo naslijedili. SFRJ je bila aktivni činilac u svjetskoj politici, uvažavana, cijenjena i poštovana od svih. Istorija diplomatije ne pamti zemlju njene veličine i brojčanosti, a koja je imala značajnije mjesto i ulogu u svijetu“.

Nadajmo se da će globalizacija doprinijeti bržem povezivanju svih naroda planete, a uključivanje naših država u evropske integracije, bolji život za sve, ali Evropa, ta stara dama, je dovedena je u veoma teško stanje, zaključio je Kilibarda.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja