Banjalučka tvrđava „Kastel“ konačno je dočekala obnovu svojih znamenitosti. Radovi bi trebalo da traju dvije godine, a za sada je odobreno obnavljanje samo jednog od devet dijelova tvrđave.

trebinjci rekonstruisu banjalucki kastel

U ovu skupu investiciju ulaže Evropska unija, koja je za revitalizaciju izdvojila 2,5 miliona evra. Za izvođenje građevinskih radova zadužena je trebinjska firma d.o.o „Porobić“.

Planirana je rekonstrukcija zgrade Muzeja, od statičkog dijela do enterijera. A za bedem je takođe planirana sanacija kao i indeksiranje površinskih dijelova.

U Administartivnoj službi grada Banja Luka su ocijenili da obnova tvrđave jeste urgentna stvar, ali da nisu zakasnili, takođe, nadaju se da će i dalje uz pomoć Evropske unije moći da rekonstruišu i ostale dijelove Kastela.

U Zavodu za zaštitu kulturno – istorijskog nasljeđa tvrde da je jedino problematičan deveti dio, jer bi mogli da se pronađu istorijski i arheološki predmeti, i tom slučaju će biti prekinuti radovi, a nastavak omogućen tek nakon detaljnog istraživanja.

Pored grada, i građani Banja Luke se nadaju da će para za obnovu biti, i prema njihovom mišljenju, to je trebalo da bude i prije urađeno. Ovako se čekao posljednji momenat. Vrijeme je teško, ali ni tvrđavi nije lako. Spomenik je dugo čekao i propadao, i zaslužio je novi izgled.