U pogonima tekstilnog kombinata „Bilećanka“ iz Bileće danas (srijeda) počinje šivenje probnih naloga za njemačku firmu „Štajman“, što predstavlja početak mnogo šireg projekta preduzeća „Nikola Tesla“ iz Banjaluke, koje će revitalizovati tekstilni sektor istočne Hercegovine i, prema najavama, zaposliti oko 2.000 radnika.

pocelo sivenje probnih naloga u bileci

„Odmah nakon završetka probnih naloga počinje redovna proizvodnja“, odlučan je Gojko Vuković, tekstilni inžinjer „Bilećanke“ zaposlen na organizaciji posla.

On je potvrdio da je sve spremno da sredinom maja otpočne šivenje odjevnih predmeta za poslodavce sa kojima će „Nikola Tesla“ sklapati ugovore, a za početak se zapošljava i prvih 200 radnika.

U pogone „Bilećanke“ je stigla i kompletna oprema za Regionalni edukacioni centar, što podrazumijeva 121 mašinu na kojoj će se šiti i obrađivati gotova odjeća.

Vuković kaže da je faza montaže ovih mašina u završnici, jer su u toku finalni radovi i priključivanje mašina na struju, zrak i ostale energente.

 „U bilećkom Edukacionom centru za šivenje je do sada obučeno više od 140 radnika, a u toku je obuka još dvije grupe od po 25 radnika, spremnih da obavljaju poslove na mašinama koje spadaju u red najsavremenije evropske tehnologije“, dodaje Vuković.

On kaže da se priprema i renovira prostor od 4.000 metara kvadratnih u kojima će biti smješteni budući pogoni za šivenje, a, kako je ranije planirano, posao će, pored već pomenutih 200 radnica, naći još 200 do 300 bilećkih tekstilaca.

Nakon Bileće, u julu mjesecu slijedi pokretanje proizvodnje i u pogonima „Ljubinjke“ iz Ljubinja, a, kako je najavljeno, nakon ljetnih mjeseci će uslijediti i pokretanje proizvodnje u Trebinju.

Za ove je namjene, pored kupljenih pogona nekadašnjeg tekstilnog giganta iz Bileće za 450.000 maraka, preduzeće „Nikola Tesla“ kupilo i stari, u ratu devastirani, pogon trebinjskog „Novoteksa“ za 400.000 KM koji će se u toku ljeta renovirati i pogon „Ljubinjke“ u Ljubinju za 250.000 KM.

Svi poslovi se, kažu u „Nikoli Tesli“, unaprijed dogovoreni uglavnom sa njemačkim partnerima, među kojima su i čuveni nosioci visoke mode za koje je trebinjski „Novoteks“ i ranije šio, a, ako sve bude išlo po planu, do kraja godine će zaživjeti sve nekadašnje tekstilne fabrike u istočnoj Hercegovini...