Povećanje javnih prihoda Republike Srpske

Izvor: SRNA Foto: Google.ba
TREBINJELIVE 08. 05. 2013. - 11:28h

Na račun javnih prihoda Republike Srpske u aprilu je ove godine uplaćeno je 187,8 miliona KM, što je za 12 odsto ili oko 20 miliona KM više nego u aprilu prošle godine, saopšteno je danas iz Poreske uprave Republike Srpske.

povecanje javnih prihoda u republici srpskoj

„U javnim prihodima prikupljenim u aprilu na direktne poreze se odnosi 41,9 miliona KM, što je za 15 odsto više nego u istom period prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Najznačajniji rast prikupljenih javnih prihoda ostvaren je kod poreza na nepokretnosti, a rast naplate ostvaren je i po osnovu svih ostalih direktnih poreza.

„Ukupan iznos naplaćen po osnovu doprinosa u aprilu ove u odnosu na isti period prošle godine uvećan je za devet odsto ili 9,2 miliona KM, od čega su doprinosi za Fond PIO uvećani za 11 odsto, za Fond zdravstvenog osiguranja i Fond dječije zaštite šest odsto, Zavod za zapošljavanje sedam odsto, te za Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom za 34 odsto“, ističe se u saopštenju.

Od ostalih javnih prihoda koji su u aprilu naplaćeni u iznosu od 29,3 miliona KM ili 21 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, najveće povećanje evidentirano je kod taksi i naknada i to 39 odsto.

U saopštenju se navodi da je od početka januara do kraja aprila 2013. na račun javnih prihoda Republike Srpske ukupno uplaćena 662 miliona KM, a da je nivo naplate javnih prihoda za prva četiri mjeseca jednak prošlogodišnjem.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, u periodu od januara do kraja aprila na području Srpske registrovano je 497 poreskih obveznika – pravnih lica i 1240 poreskih obveznika – preduzetnika, dok su istovremeno odjavljena 182 poreska obveznika – pravna lica i 487 poreskih obveznika – preduzetnika.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja