Nadležne vlasti Bosne i Hercegovine u saradnji sa vlastima Crne Gore namjeravaju da tokom narednog ljeta zatvore 22 ilegalna granična prelaza kao i sporedne „divlje“ puteve na granici sa Crnom Gorom.

zatvaraju se ilegalni granicni prelazi izmedju BiH i Crne Gore

Vlada Švajcarske je za ovaj projekt obezbijedila donaciju. Ovaj plan obavezuje nadležne u BiH i Crnoj Gori da zatvore po 22 ovakva prelaza što znači da će biti ukupno zatvoreno 44 granična punkta preko kojih je do raspada velike Jugoslavije išao i šverc visokotarifne robe. Stanovništvo pograničnih sela u Nikšićkoj opštini, koje je decenijama pa čak i vjekovima bilo vezano za Hercegovinu, sa ogorčenjem je primilo ovu vijest. Projekat zatvaranja graničnih prelaza realizuju granične policije BiH i Crne Gore, a posao će biti završen tokom ljeta. Do sada je taj posao završen na graničnim prelazima sa Hrvatskom, a ostalo je još šest punkova sa Srbijom i ovi u Hercegovini sa Crnom Gorom. Prema podacima koji su objavljeni prije nekoliko mjeseci, Bosna i Hercegovina je proteklih godina gubila desetine milona maraka godišnje zbog švercovanja visokotarifne robe preko „divljih“ prolaza, puteva i staza. Planirano je da ti prolazi budu zapriječeni urušavanjem zemlje ili betoniranjem – piše Podgorički „Dan“ i ovoj temi posvećuje veliku pažnju.

"Zatečeni smo ovom odlukom. Ovaj kraj je uvijek bio na gubitku. Neshvatljivo je da neko pregrađuje drumove. Nijedan zid na svijetu nije donio dobro. Neko je napravio plan da iseli ljude iz ovog kraja. Ni opština Nikšić ni država Crna Gora ne brinu za nas. Zbog nepovoljne starosne strukture stanovništva ne možemo da se izborimo sa svim nedaćama sa kojima se suočavamo. Nemamo života i ne možemo se izboriti ni protestima", kazao je „Danu“ Kostatin Glušac predsjednik MZ Crkvice i naglasio da je iz ovih sela do Gacka i nazad potrebno koliko do matične opštine jednom pravcu. "Prosto je nevjerovatno da moramo putovati 300 umjesto 50 kilometara u oba pravca. Znači, prije ćemo stići pješke prečicom preko brda nego kolima okolo ako nam zatvore granične prelaze Biteljica, Vrbica, i Kovače" kazao je Glušac. "Mišljenja sam da je to suluda ideja i da je odluka o zatvaranju i betoniranju graničnih prelaza mogao donijeti jedino neko ko nije mnogo pametan. Neispravan potez je graditi zidove na punktovima i graničnim prelazima u vremenu kada se otvaraju sve granice", kaže on.

On kaže da je njima u slučaju bolesti  Hercegovina jedina veza sa svijetom. Kako ćemo se liječiti i kupovati brašno tokom zime kada nam zabrane prolaz ka Hercegovini? Mi nikome ne smetamo!, kaže Dušan Đedović. "Ako ima švercerskih lanaca, neka nadležni hapse one koji se bave nelegalnim radnjama. Namjeravaju li te mudre glave da kada neko umre, da ga nosimo mrtve na plećima ili da kružimo 200 kilometara u oba pravca kako bismo stigli na mjesto do kojeg nam, kada nema barikada, treba samo šest kilometara", pita se  87 godišnja starina Dušan Đedović koji kaže da se ne sjeća da je neko pokušao da pregradi put ka Hercegovini od vremena kada ga je 1914. godine Austrougrska preko Somine i Gornjih Crkvica gradila prema Crnoj Gori.

"Sramota je to što hoće da rade od nas. No u poslednjih 23 godine mnoga čuda se događaju. Bruka i sramota je to što čine od naroda. Nijesam do sada imao problema da se domognem Hercegovine ali šta je sa ljudima koji žive u središtu sela, gdje put mjesecima nije čišćen od snijega. Ako nam zatvore granični prelaz, neka nas isele, jer ćemo tokom zime pomrijeti i neće nas ni naći na proljeće kada snijeg okopni" kazao je ogorčeni Milivoje Rogač (50) koji živi 50 metara od granice i ističe da im nema života bez Hercegovine.

"Od opštine Nikšić udaljeni smo 76 kilometara, a od Bileće 28, dok nam je Gacko, za koje smo vezani, naročito tokom zime, na 25 kilometara. Zahvaljujući Gačanima i Bilećanima, koji su nas spasavali čisteći nam put od nameta, preživjeli smo mnoge zime jer bismo mjesecima čekali da nam osposobe put od pravca Nikšića.Veliki broj ljudi sa ovog područja zapošljavao se i radio u Bileći, Trebinju i Gacku, odlazio na pijacu i liječio se u Hercegovinu. Administrativna granica između dvije države odvojila je i groblje na kome se sahranjuju bratstvenici porodice Rogač od kojih polovina živi u Crnoj Gori, a polovina u Hercegovini", ukazuje na problem Živko Šutović iz Gornjih Crkvica čiji mještani su vijekovima vezani za Hercegovinu i od prije dvije decenije za granični prelaz Bituljica. On još kaže da je više nego iznenađen postupkom nadležnih.

"Granica je podijelila kuće moga bratstva Rogač. Mi se svi sahranjujemo na groblju u Bituljici u Hercegovini. Znači vezani smo po svakom osnovu. Tu je pitanje snabdjevanja strujom,vodom. Tu je put. Prošle zime bili smo skoro zaboravljeni od lokalne vlasti u Nikšiću. Jedinu pomoć imali smo od Bilećana koji su nam pet puta čistili put od snijega", rekao je novinaru Branimir Rogač (52), koji kaže da će zatvaranje graničnog prelaza Bituljica  donijeti veliki problem mještanima Gornjih Crkvica i po njegovim riječima izgleda da su ponovo aktuelni stihovi koje je 1996. godine pjevao, sada pokojni, Stevan Đedović 'Za vrijeme ove Vlade mi dobismo barikade'.

Na sličnoj muci su i mještani koji žive u Hercegovini. To posebno važi za bratstvo Rogač. Zoran Rogač živi u mjestu Bituljica blizu istoimenog graničnog prelaza. On zaprepašćeno konstatuje da je to zaista neshvatljivo. "Umjesto da nam pomognu i asfaltiraju put oni nam stavljaju zabrane i planiraju postavljanje betonskog zida. Da bih došao do imanja koje je udaljeno 1000 metara od kuće, moram dva puta preći granicu Republike Srpske i takođe isto toliko puta i Crne Gore. Policija nas kontroliše i prati nas dok odlazimo na imanja i dok ih radimo. Mi smo vezani za Hercegovinu i za Nikšić", kaže Rogač i pita se  ko želi i ko hoće sada da to zatvori, i Gdje onda da idu?