Tomislav Nikolić napravio je veliku grešku kada je rekao "klečim i tražim oproštaj za Srbiju", rekao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Vladika Grigorije Izjava Tomislava Nikolica je velika greska

On je gostujući u "Utisku nedelje" na B92 da je njegova izjava velika greška jer smo se "mi tamo klali sa svojim komšijama,"mi" Srbi iz Bosne, Srbija nema veze sa tim. U Hercegovini se kaže "nije škola magare", što znači da su nam svima potrebne škole da bi se neke stvari rekle, rekao je vladika.

"Zamislite da je Ivo Josipović rekao da su Hrvati u Bosni Bosanci ili da je rekao da su muslimani u Bosni Srbi, morao bi se izvinjavati koliko se nikada u zivotu nije izvinjavao", rekao je vladika Grigorije i dodao da je formulacija dosta "nespretna" i rekao da je saglasan sa predsednikom DS Draganom Đilasom u tome da nije dobro što Tomislav Nikolić uvodi praksu da svaki predsednik Srbije mora da se izvinjava za zločine u Srebrenici.

"Ako se Tadić izvinio jednom onda nema potreba više, mislim da se i novinarka zaprepastila kad je čula šta Nikolić priča".
On je, komentarišući Briselski sporazum, rekao da mu je teško da kaže da li se sa njim slaže ili ne jer je to jako kompleksno pitanje.

"Treba da znamo da granice nikad nismo crtali mi, narodi koji ovde žive, ni Srbi ni Hrvati ni Crnogorci, već su to bili spoljni uticaji - Brisel, Vašington, oni imaju glavnu uzlogu. Ponekad zovu naše političare da učestvuju u tome, i ako su kooperativni puštaju ih da učestvuju. Naši su išli u Brisel, doneli su neki papir i rekli moramo "ovo da potpišemo". To nije jednostavno pitanje. Dok se jedni zalažu za zemljasku Srbiju, drugi se zalažu za nebesku, sve je to plod neznanje i brzopletosti", navodi vladika zahumsko-hercegovački i primorski.

Vladika je rekao da je teško reći šta je u Briselu potpisano, da li jeste ili nije potpisano priznanje, jer ima različitih tumačenja, kao što se i Dejton različito tumačio. Da je Tadić potpisao, visio bi na Terazijama.

"Ja ih uvek gledam kad govore o Briselu, ali ne znam šta oni to kažu. Ja bih pitao da li ste vi tamo bili Vuk Branković ili Miloš Obilić, odlučite ali nemojte da kažete da ste bili Branković ako ste bili Obilić i obrnuto. Ja se sećam da Tadić, koji je od onih ljudi koje sam ja podržavao, to nije smeo da potpiše. Verujem da je Tadić to potpisao da bi visio na Terazijama. A da li su ovi potpisali predaju Kosova, neka je Bog u pomoći tim ljudima", rekao je vladika.

"Možda je Brisel procenio da to treba da potpiše neko drugi, ko ne bi visio na Terazijama. Ja sam podržavao Tadića jer sam Srbin koji živi u regionu, za koji je on imao sluha, možda čak i za Kosovo. Rekao sam mu da ga Bog mnogo voli jer je izgubio na izborima, pošto bi sada on govorio "moramo ovo da potpišemo". Meni se čini da je on stekao lep ugled u regionu, za koji mi se cini da ga više nema.

Ne posećujmo Srbe u Hrvatskoj kada odemo u Hrvatsku, što Ivi Josipoviću ne bi palo na pamet", rekao je vladika Grigorije i dodao da je njegova izjava da su "Srbi iz BiH najbolji Srbi koji žive na prostorima bivše Jugoslavije" izvađena iz konteksta.

"Ja sam rekao u pogledu očuvanja identiteta da su ti Srbi najbolji", objasnio je vladika. On kaže da ako se radi o Kosovu, u Srbiji niko ne može da bude samo političar ili samo biznismen ili samo svestenik, jer tu ima mnogo problema.

Osvrćući se na slučaj Kačavenda, vladika Grigorije je rekao da će će razrešeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, verovatno odgovarati pred crkvenim sudom.

"Ta stvar uopšte nije završena, Sabor tek predstoji. Verovatno da će biti taj crkveni sud", rekao je vladika Grigorije. On je naveo da se Kačavenda tereti za pedofoliju i pederastiju, kao i da ne treba misliti da "čitav proces rešavanja tog problema" nije potekao upravo iz crkve. Vladika Grigorije je dodao da Kačavenda ima pravo da nosi mantiju dok se "ne završi taj sud", ali da nema nikakve ingerencije nad eparhijom, koju je već preuzeo drugi vladika.

Kako je dodao, moral "svakog od nas je veliko pitanje". Vladika Grigorije je kazao i da je Kačavendi crkva utočište i da nema "druge majke sem crkve, a da se majka kad ima nekih problema toga teško odriče".

"Za mene je pedofilija najstrašnija, jer se atakuje na nešto najsvetiji, na dete, na nezrelog čoveka, njegov život se čini paklenim. Crkva sada od njega traži da se pokaje i da se smiri i da nikom ne sme da naudi ako hoće da bude hrišćanin", rekao je vladika Grigorije.