Državne institucije su neradne dane izgleda iskoristile da rješavanje svih problema ostave za narednu sedmicu. Pa tako i onaj ko se rodio, da bi postojao morao je da sačeka.

BiH novorodjeni i dalje bez maticnog broja

Jedinstveni matični broj i dalje je jedna od gordijevih čvorova ove države i nema izgleda kada će da bude riješena. Uredba koju je Vlada Republike Srpske donijela prije mjesec dana još nije ugledala svjetlost. Od velikih obećanja ipak samo luda radovanja. Nijedan matični broj prema ovoj uredbi nije dodijeljen, a broj djece bez matičnog broja sada već dostiže tri hiljade.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova nismo uspjeli da dobijemo odgovor, a prethodnih dana ministar Radislav Jovičić sva pitanja novinara upućuje na premijerku Željku Cvijanović. Ali kako nezvanično saznajemo, Ministarstvo civilnih poslova je zabranilo sve dalje postupke. A naredni potez nije smjela čak ni premijerka da napravi. Agencija za identifikaciona dokumenta više nije ni sigurna da li u svojim registrima imaju matične brojeve djece ili ne. Ali svakako odgovornost ne prihvataju, i tvrde da je sve u rukama ministra civilnih poslova.

Na kraju smo uspjeli da dođemo i do Sredoja Novića, ministra civilnih poslova, koji tvrdi da nema nikakvih problema, osim da ovo pitanje mora da se riješi na državnom nivou. Takođe, nije mu jasno ni kako je uopšte neko i pomislio da bi mogao da donese parcijalnu odluku unutar jedne države, i da  to prođe bez ikakvih poblema. To naziva najvećim kršenjem zakona za koje bi se moglo i krivično odgovarati.

Nisu baš sigurni ni kako da reaguju u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Poslanica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Aleksandra Pandurević, tvrdi da ovaj cirkus moraju da riješe upravo Sredoje Nović i Željka Cvijanović, i da političkim razmiricama nema kraja. Takođe, dodaje da Vlada nije uradila ono što je obećala, jer donijeti odluku koja se ne može sprovesti nije odgovorno.

Situacija nije nimalo bolja ni u Brčkom. Distrikt Brčko je kao zasebna cjelina donijelo svoju uredbu koju je Ustavni sud BiH zabranio, međutim, u Brčkom se nisu puno nasekirali, već nastavili po starom. Federacija još nema sopstvenu uredbu o jedinstvenom matičnom broju, ali možda bi i njoj moglo da padne na pamet da u skorije vrijeme to uradi. Bilo kako bilo, ono što nas sve čeka jeste gomila administracije, kao i poništavanje svega urađenog do sada onog momenta kada se donese zakon na državnom nivou.