Poštujući staru tradiciju i običaj, da se na Veliku subotu obavlja krštenje, danas je u organizaciji hercegnovskih Crkvenih opština na Toploj, obavljeno Saborno krštenje u moru. Krštenje je obavio mitropolit Amfilohije i sveštenici iz Herceg Novog.

saborno krstenje u herceg novom

Svečanom činu miropomazanja i poranjanjem u morsku vodu danas je kršteno dvadeset pet lica različite dobi. Najmlađa je bila  dvomjesečna Sofija Puvača iz Beograda, a najstarija Trebinjka, Mitrana Striković (60). Oni koji su se prijavili i koji su željeli da se krste na ovom mjestu i da prime tajnu krštenja stigli su iz Beograda, Podgorice, Kranjske Gore, Ciriha, Trebinja, Skadra i naravno iz Herceg Novog. Zanimljivo je bilo i da su kršenju pristupali zajedno očevi i sinovi. Mlado i staro. Divno je bilo vidjeti one koji su u bijeloj odeždi i bosi primili miropomazanje, kao i kolonu sa ostalim vjernicima u nesvakidašnjoj litiji poslije Svete arhijerejske službe koju je u crkvi Vaznesenja na Toploj služio mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom.

U besjedi, živoj riječi u hramu svetog Vaznesenja, mitropolit je prvo govorio o Vaskrsu i Vaskrsnuću i njegovom mjestu u životu svakog vjernika, a zatim je posjetio na dva jubileja koja se i od strane crkve i vjernika obilježavaju ove godine.

Prvi je 300 godina od izgradnje hrama Vaznesenja na Toploj, a u ovoj godini je i 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša. U ovom hramu mladi Rade Tomov naučio se nauci Božijoj i odavde krenuo do velikog svetitelja i prosvjetitelja, i do besmrtnosti čovjekove vječnosti. Naučio je veliku istinu života koju je posvjedočio cijelim svojim bićem. "On je divni svjedok Hrista i nema divnijeg svjedočanstva o vaskrslom spasitelju od završnice njegove Luče Mikrokozme. To je kičmena moždina i temelj njegovog djela i njegove filozofije života. To je temelj onoga što nam je javio i ostavio sam Hristos. Za nas hrišćane nema beznađa. Zato što znamo i vjerujemo da je Hristos vaskrsao", rekao je mitropolit i dodao: "Veliki lovćenski prorok, učenik ove svetinje, je  poručio da ni smrt nije posljednja riječ, nego je život darivan od Boga vječni i neprolazni. Zato živimo, tome stremimo i zato se krštavamo. Usvajamo vrline živog Boga da bi kroz te vrline i mi postali ljudi, vjerni svom narodu i Bogu", rekao je mitropolit Amfilohije.

Na obali, u prisustvu brojnih vjernika, prijatelja i rodbine onih koji su kršteni i naravno kumova, prišlo se krštenju. U moru sa malo plime, Miloš Šćepanović, proslavljeni golman Jadrana, pridržavao je malene ali i one starije u vodi dok su mitropolit i sveštenici obavljali čin krštenja. Posljednja je bila najmlađa dvomjesečna Sofija Puvača.

Zatim su novokršteni primili pričest, a mitropolit Amfilohije je u poruci rekao da je obnovljen jedan drevni običaj, gdje se hrišćani saborno krštavaju u osveštanom moru. "Mi se preko Sredozemnog mora dotičemo rijeke Jordan, gdje se krstio Isus Hrist", rekao je mitropolit AmfilohijeU svojoj besjedi poslije čitanja imena onih koji su kršteni vladika cetinjski je kazao da miropomazanje ne zavisi ni od vjere ni od nacije, već da su svi narodi zemaljski prizvani da prime ovu svetinju i da se sjedine sa živim Bogom u vječnu zajednicu, crkvu Božiju. "To je zadatak crkve, a pripadnost bilo kome narodu, jeziku ili rasi nije mjera".

"Ja ovog puta moram da kažem",–naglasio je mitropolit Amfilohije, "da se po prvi put u istoriji Crne Gore, a to nije slučajno, pojavilo da ljudi ne znaju šta je krštenje, šta je miropomazanje, pa žele da i Gospoda Isusa Hrista počine nekakvom crnogorstvu. Crnogorstvo nije mjera crkve. Mjera crkve je Hristos i oni koji se krštavaju. Jer pretvaranje nacije u svoje interese je idelopoklonstvo, a to nije više hrišćanstvo. Narod Hristov se klanja jedino Bogu. To je naš identitet i naša lična karta. Zato se pomolimo Bogu i za one koji ne znaju šta je crkva, kako bi se vratili na pravi put", naglasio je mitropolit Amfilohije.

Ni sami vjernici koji su se danas krstili nisu krili raspoloženje. Mitrana Striković (60) iz Trebinja za TrebinjeLive je kazala, "Istina, krštavam se u poznim godinama. Ovo je za mene, a mislim i sve ostale učesnike, veličanstven čin i pamtiću ga dok sam živa".

Slično razmišljalju i Saša Bratić iz Bileće i njegova supruga Nataša Radović iz Kruševica kod Herceg Novog, koji su doveli iz Kranjske Gore svoje dvije djevojčice da ih krste.

"Pošto nisam ranije kršten, želio sam da to ja i moji sinovi sada uradimo", kazao je za TrebinjeLive Milan Veličković (51) iz Herceg Novog, koji se krstio sa sinovima Stefanom (17) i Draganom (19).

Sa sinom Ivanom (14) je stigao i krstio se i Željko Raičković (46) iz Podgorice. "Ovo je nešto mnogo lijepo i svaka čast na ideji da se ovo priredi".

Marko Bašanović iz Skadra je došao sa svojim dvogodišnjim sinom Borisom. Došli smo u Herceg Novi, u mitropoliju Crnogorsko-primorsku, da se krstimo, jer nam je to po jeziku, vjeri, osjećanjima i po tradiciji najbliže. "Mi se deklarišemo kao Srbi-Crnogorci i to je jedan razlog, a drugi kod nas u Skadru nema bogosluženja na srpskom. Ali se sada radi na tome da dobijemo sveštenika na svom jeziku", rekao je Marko Bašanović.

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz Podgorice, Trebinja i drugim mjesta, a među njima je bio i predsjednik Hercegnovske opštine Dejan Mandić, koji je kazao da je lijepo da se ovih dana i na ovaj način priča i piše o Herceg Novom.