NVO „Generalni konzulat SFRJ" iz Tivta na čelu sa Markom Perkovićem, i ovog četvrtog maja u gradskom parku u Tivtu odao je poštu Josipu Brozu Titu, doživotnom predsjedniku SFRJ koji je umro u Ljubljani 4. maja 1980. godine.

Memorijalni mec Partizan-Zvezda Tivat 2013

 

Juče, tačno u 15.05, kada je prije 33 godine Josip Broz Tito preminuo, na terenu malih sportova „Dribling“ prekinuta je utakmica ekipa Crvene Zvezde i Partizana zvukom sirene i emitovanjem proglasa Komunističke partije Jugoslavije iz službenog mercedesa koji je nakada pripadao Blažu Jovanoviću, prvom predsjedniku SR Crne Gore, a sada je vlasništvo NVO „Generalni konzulat SFRJ“. Ovo je bila „replika“ čuvenog meča Hajduk-Crvena Zvezda. Ekipe nose imena beogradskih vječitih rivala, a prisutni, među kojima većina nije bila ni rođena na 4. maj 1980. godine, podsjetili su se kako je to izgledalo kad je stigla vijest o smrti Josipa Broza Tita. Odjeknulo je tada u Splitu spontano iz grla „bilih“ i „crveno belih“ i prepunog Poljuda, „Druže Tito mi ti se kunemo“, a to je 33 godine kasnije reprizirano u Tivtu. Bio je to čas jugonostalgije i vremena kada se bolje živjelo i kada se radni čovjek nešto pitao i značio. Prvi čovjek generalnog konzulata SFRJ Marko Perković se i ovog puta potrudio da sve bude dostojno sjećanja najvećeg sina naroda i narodnosti Jugoslavije, Josipa Broza Tita. Marko Perković se našalio da ekipa „Hajduka" nije stigla zbog problema sa vizama jer ova bratska republika od prvog jula ulazi u Evropsku uniju.

Jučerašnji memorijalni meč u stvari je uvod u tradicionalni turnir u malom fudbalu „Kup maršala Tita“ koji povodom 25. maja - Dana mladosti i Titovog rođendana priređuje NVO „Generalni konzulat SFRJ". Učestvovaće timovi iz čitave Crne Gore, a ekipe će nositi imena klubova članova bivše jugoslovenske lige na čelu sa velikom četvorkom: Crvenom Zvezdom, Partizanom, Hajdukom i Dinamom. Finale se igra 25. maja kad „Konzulat SFRJ“ iz Tivta priređuje Dan mladosti na obalama tivatske Pine.