Kolona iz Republike Srpske stigla je, pod jakim policijskim obezbjeđenjem, u nekadašnju Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu, gdje su potom prislužene svijeće i položeno cvijeće na mjestu stradanja pripadnika JNA prije 21 godinu.

21 godina od zlocina u dobrovoljackoj

Manja grupa bivših pripadnika muslimanske paravojne jedinice "Zelene beretke" razvila je zastavu sa ljiljanima na drugoj strani rijeke Miljacke kod mosta Drvenija, ali većih incidenata nema, javio je izvještač Srne.

Tri autobusa krenula su jutros iz Istočnog Sarajeva ka Dobrovoljačkoj ulici u federalnom Sarajevu da odaju poštu stradalim pripadnicima JNA koji su ubijeni prije 21 godinu.

U autobusima, koji su krenuli nešto prije 10.00 časova, osim porodica stradalih vojnika, nalaze se ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, delegat u Domu naroda BiH Staša Košarac, predsjednik Organizacije porodica poginulih i nestalih civila i boraca Republike Srpske Nedeljko Mitrović, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević, te predstavnici grada Istočnog Sarajeva.

U Sarajevu i Istočnom Sarajevu danas se obilježava 21 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici kada su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih 207 zarobljeno.

Sjećanje na stradale 2. i 3. maja 1992. godine organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Za zločin u Dobrovoljačkoj ulici niko nije odgovarao, kao ni za mnoge druge zločine nad Srbima počinjene u prethodnom ratu.

Kolonu JNA, koja se početkom maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva, napali su pripadnici "zelenih beretki" i drugih paravojnih formacija. Napadom su rukovodili tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je presretnuta i mučki napadnuta.

U periodu od nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. Ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, a od toga 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica na službi u JNA